Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Ekonomika \ Latvijā

Eksperte: Lidl blefo, solot mazināt nabadzības līmeni Latvijā

© AFP / Scanpix

ES tiesību eksperte Anita Laima Lancmane apgalvo, ka veikalu ķēdes Lidl apgalvojumi neatbilstot viņu patiesajiem mērķiem.

Lancmane portālā Pietiek.com norāda, ka Lidl ienāks Latvijā izcērot kokus Purvciemā: "Koku liktenis vēl tiek lemts Rīgas Domē, bet tikmēr pakāpeniski aktualizējušies arī fakti par Lidl loģistikas centra kuriozo būvatļauju, kas, izrādās, plānota uz 83 gadu vecas kundzes vārda."

"Nevar ignorēt faktu, ka Lidl saņēma lielus finanšu resursus no Eiropas Rekonstrukcijas un attīstības bankas (ERAB) tirgus daļas iekarošanai Austrumeiropā," raksta Lancmane. "Vēršu uzmanību, ka ERAB nav komercbanka tradicionālā izpratnē, kas piešķir naudu komersantam uz procentiem. Šīs bankas uzdevumus ir veicināt nevienlīdzības izlīdzināšanos starp ES dalībvalstīm."

"Līdz ar to nav saprotama visa iepriekš minētā slepenība, ja reiz uzņēmuma mērķi ir tik cēli," domā Lancmane.

Viņa norāda, ka Lidl nesteidz skaidrot, kā tieši atverot veikalus, viņi mazinās nabadzību Latvijā. Līdzīgi noticis Bulgārijā un Lielbritānijā, kur Lidl pārņēma tirgu, tomēr finansējuma mērķus nepildīja.

''Ja paskatāmies uz situāciju Lietuvā, kur Lidl jau ir uzsācis darbību, tad redzam, ka Lidl veikali ir izvietoti lielpilsētās tiešā citu lielveikalu tuvumā, izmantojot jau esošās infrastruktūras. Kā tas ietekmē nabadzības līmeņa samazināšanos Lietuvā?,'' spriež Lancmane. "Pirms Lidl ienākšanas mērķa valstī parasti medijos parādās ziņas par to, cik nesamērīgi augstas ir produktu cenas konkrētajā valstī. Tādējādi jau pirms biznesa uzsākšanas mēģinot sašūpot vietējo tirgu. Līdzīgu situāciju baudīja arī Lietuvas sabiedrība pirms Lidl ienākšanas, kad sabiedrību pāršalca tā saucamais “puķkāpostu” skandāls.''

Eksperte norāda, ka gadu vēlāk Lidl cenas Lietuvā jau ir teju tādas pašas kā citos veikalos, saucot veikala solījumus par "blefu'''.