Tiesā šogad atgūti vairāk kā 269 miljoni eiro

© SCANPIX

Šogad pirmajā pusgadā tiesu izpildītāji nolēmuma izpildes procesā aizskartās puses interesēs palīdzējuši atgūt 269 722 217 eiro, informē Latvijas Zvērinātu tiesu izpildītāju padome.

2016.gada pirmajos sešos mēnešos tiesu izpildītāji palīdzējuši atgūt 166 597 613 eiro. Kopējais piespiedu izpildei nodoto izpildu dokumentu skaits ir 65 760.

Piemēram, 2017.gada pirmajā pusgadā, tāpat kā 2016.gadā kopumā, turpina palielināties atgūto naudas līdzekļu apjoms institūciju un amatpersonu izdoto lēmumu administratīvo pārkāpumu lietu izpildē. 2017.gada pirmajā pusgadā atgūti 13,56 miljoni eiro, kas ir par 1,65 miljoniem eiro vairāk nekā 2016.gada pirmajā pusgadā.

Visbiežāk tās ir lietas par administratīvajiem pārkāpumiem ceļu satiksmē, par transportlīdzekļa vadīšanu alkohola reibumā vai narkotisko vai citu apreibinošo vielu ietekmē, par alkoholisko dzērienu vai citu apreibinošo vielu lietošanu sabiedriskās vietās un atrašanos sabiedriskās vietās reibuma stāvoklī.

Kā pozitīva tendence minama uzturlīdzekļu piedziņas lietās atgūto līdzekļu palielināšanās. Šī gada sešos mēnešos no Uzturlīdzekļu garantiju fonda administrācijas izmaksātajiem uzturlīdzekļiem tiesu izpildītāji piedziņas procesā valsts budžetā atguvuši 2 593 549 eiro, kas ir par 668 710 vairāk nekā 2016.gada pirmajos sešos mēnešos.

Latvijas Zvērinātu tiesu izpildītāju padomes priekšsēdētājs Andris Spore, skaidrojot iemeslus šādiem pozitīviem rādītājiem, norāda, ka no šī gada 1.aprīļa uzturlīdzekļu parādniekiem var tikt piemērots transportlīdzekļu un kuģošanas līdzekļu vadīšanas tiesību izmantošanas aizliegums. Spore norāda, ka šāds aizliegums ir gana efektīvs līdzeklis, lai piespiestu daudzus uzturlīdzekļu nemaksātājus sākt maksāt saviem bērniem uzturlīdzekļus. Tāpat likumdevēja iniciatīva publiskot uzturlīdzekļu nemaksātāju vārdus daudziem parādniekiem likusi sarosīties.

Spore gan atzīst, ka ierosināto uzturlīdzekļu piedziņas lietu skaits nesamazinās - tās joprojām ir vienas no izplatītākajām lietām, ar kurām ikdienā strādā zvērināti tiesu izpildītāji. Salīdzinoši 2016.gada sākumā zvērinātu tiesu izpildītāju lietvedībā atradās 53 288 uzturlīdzekļu piedziņas lietas, bet 2017.gada sākumā - 55 376 uzturlīdzekļu piedziņas lietas. Neskatoties uz to, ka Krimināllikumā pat ir paredzēta kriminālatbildība par izvairīšanos no tiesas nolēmuma pildīšanas, ar kuru uzlikts pienākums apgādāt un dot uzturu saviem bērniem, uzturlīdzekļu nemaksātāju skaits vismaz 2017.gada pirmajā pusgadā ir turpinājis palielināties.

Tiesu izpildītāji ir valsts amatpersonas, kuru pienākums ir panākt tiesu spriedumu izpildi aizskartās puses, valsts un sabiedrības interesēs. Piespiedu izpilde ir Civilprocesa likumā regulētu darbību kopums, kas tiek finansēts no personas, kura nav nokārtojusi savas saistības labprātīgi, līdzekļiem.

Ekonomika

Dzīvei nepieciešamā alga jeb minimālais ienākumu līmenis, kas tiek uzskatīts par nepieciešamu indivīdam vai ģimenei, lai segtu savas pamatvajadzības un uzturētu pienācīgu dzīves līmeni noteiktā ģeogrāfiskā apgabalā, 2024.gadā Rīgā ir 1630 eiro bruto, bet reģionos - 1384 eiro bruto, liecina atalgojuma pētījumu un vadības konsultāciju uzņēmuma "Figure Baltic Advisory" veiktais šī gada pētījums.

Svarīgākais