Ventspils nafta atceļ akcionāru sapulci

A/s Ventspils nafta (VN) vakar paziņoja, ka atceļ akcionāru sapulci, kurai bija jānotiek šodien.

Uzņēmums paskaidroja, ka tā valde kvoruma trūkuma dēļ nespēj apstiprināt sapulcē piedalīties tiesīgo akcionāru sarakstu. Atbilstoši uzņēmuma statūtiem, saraksts jāparaksta trijiem uzņēmuma valdes locekļiem, bet šajā procedūrā nevar piedalīties saslimusī Ilva Purēna.

VN tādējādi apstiprināja pirms tam izplatīto VN mazākuma akcionāru pārstāvja Viktora Tihonova paziņojumu, ka akcionāru sapulce tikšot atcelta tieši ar šādu ieganstu. Sapulces atcelšanas patiesais iemesls esot lielāko VN akciju paketi ieguvušā starptautiskā koncerna Vitol Group nevēlēšanās riskēt, ka viņi zaudēs lielāko pārstāvniecību uzņēmuma padomē.

Citā versijā Vitol nevēlējās tikt iesaistīta cīņā starp diviem Ventspils ostas uzņēmumu īpašnieku grupējumiem par tiesībām pārstāvēt VN padomē a/s Latvijas naftas tranzīts kapitālu. VN padomes pašreizējā sastāva ievēlēšanas brīdī LNT kontrolēja Oļegs Stepanovs ar partneriem. Tas ļāva viņiem iekļūt VN padomē. Pēc tam Šveices jurists Rudolfs Meroni LNT ārzonu īpašnieku ķēdes vārdā panāca, ka Latvijas Uzņēmumu reģistrs atzīst viņa tiesības ievēlēt gan LNT, gan a/s Ventbunkers padomes, kurās R. Meroni ievēlēja pats sevi un savus partnerus. LNT prasīja, lai VN akcionāru sapulce, kurai pavasarī jānotiek tāpēc, lai apstiprinātu uzņēmuma pārskatu par aizvadīto gadu, nomaina uzņēmuma padomes sastāvu. Starp iepriekš sagatavotajiem sapulces lēmumu projektiem bija O. Stepanova, kā arī Alekseja Ovoda, Mārtiņa Kvēpa, Valērija Godunova un Gata Grāvīša, nevis Vitol pārstāvju atsaukšana no padomes. Tomēr jebkuras izmaiņas padomē liek pārvēlēt visu padomi, tāpēc teorētiski bija iespējamas arī iepriekš nepieteiktas izmaiņas uzņēmuma padomē. Tas notiktu, ja citi akcionāri būtu ļoti aktīvi pirkuši Rīgas Fondu biržā tirgotās VN akcijas un savākuši lielāku akciju paketi, nekā bija Vitol šā gada sākumā, kad iepriekšējā akcionāru sapulce ievēlēja tagadējo VN padomi.

Jau pirms tam bija noskaidrojies, ka akcionāru sapulce nespēs apstiprināt uzņēmuma 2009. gada pārskatu un līdz ar to lemt par gada peļņas dalīšanu. VN valde bija norādījusi uz iemesliem, kāpēc pārskats šodien vēl nevar būt sastādīts. Šodien nenotikušajai sapulcei tomēr būs jānotiek, lai VN nenonāktu tādās nepatikšanās kā LNT iepriekšējie vadītāji. Viņi vilcināja LNT gada pārskatu sastādīšanu un iesniegšanu valsts iestādēm tik ilgi, ka Valsts ieņēmumu dienesta Finanšu policija ierosināja kriminālprocesu.

Ekonomika

Labklājības ministrija (LM) strādā pie risinājumiem, kas ļautu pārtikas atbalstu un pamata materiālo palīdzību maznodrošinātajiem nodrošināt līdz 2026.gadam, primāri fokusējoties uz sociāli vismazāk aizsargātām iedzīvotāju grupām, aģentūrai LETA pavēstīja Finanšu ministrijā (FM).

Svarīgākais