Jelgavas cukura krājumi beidzot izsīkst

Lai gan Jelgavas cukurfabrika darbību pārtrauca pirms trim gadiem, veikalos joprojām ir nopērkamas cukura paciņas, kuras rotā zīmols Jelgavas cukurs. Tiesa, šo cukuru Lietuvā, Ķēdaiņos ir fasējis un izplatījis SIA Danisco Sugar.

Tā kā tirgotāji apgalvo, ka šis cukurs varētu pietikt vien mēnesim vai pusotram, jaunās zemeņu ražas konservēšanai, visticamāk, vajadzēs izmantot citu zīmolu cukuru.

"Šobrīd mūsu veikalos un noliktavā ir Jelgavas cukurs, kas pēc šībrīža vidējā patēriņa vērtējot, pietiks aptuveni mēnesim, pusotram. Šī ir pēdējā piegāde, kas šobrīd tiek tirgota, vairāk šis cukurs mums netiks piegādāts," Neatkarīgajai teica Rimi Latvia mārketinga un sabiedrisko attiecību vadītāja Zane Eniņa. Arī visos Maxima veikalos joprojām ir nopērkams skandināvu uzņēmuma fasētais Jelgavas cukurs. "Noliktavā esošie krājumi varētu pietikt apmēram vienam mēnesim, un ražotājs saka – vairs nebūs, šis produkts izpārdots," Neatkarīgajai sacīja Maxima Latvija preses sekretārs Ivars Andiņš. Liepājas cukurs veikalos nav nopērkams jau kopš 2008. gada rudens. Gan Rimi, gan Maxima veikalos kilograms Jelgavas cukura maksā 79 santīmus, tāpat kā pagājušā gada pavasarī.

1926. gadā dibinātā Jelgavas cukurfabrika pēc 80 darbības gadiem – 2006. gadā – pēdējo reizi iepirka Latvijā audzētās cukurbietes. 2007. gadā Eiropas Savienības kopējā cukura tirgus reformas ietvaros uzņēmums savu darbību pārtrauca.

Arī Liepājas cukurfabrikai 2007. gads bija pēdējais, kad tika ražots un fasēts cukurs.

Jelgavas cukurfabrika pēc savas darbības pārtraukšanas aktīvus, tostarp preču zīmi Jelgavas cukurs un tobrīd fabrikā saražoto, bet vēl nesafasēto cukuru, nodeva dāņu cukura ražotājam a/s Danisco Sugar, kas pēc apvienošanās ar Nordzucker tagad darbojas ar nosaukumu Nordic Sugar. Pagājušā gada pavasarī uzņēmums safasēja pēdējos Jelgavas cukurfabrikas saražotos krājumus, un toreiz prognozēja, ka cukura krājumi pietiks trim līdz pieciem mēnešiem. Īstenībā to pietika pat gadam. Pēc pāris mēnešiem tirgū būs jauns zīmols – Dansukker Jelgavas cukurs.

Svarīgākais