Atkal lems par nodokļiem

Jau ar nākamo gadu, iespējams, atkal mainīsies atsevišķu nodokļu aprēķināšanas kārtība un likmes, liecina Finanšu ministrijas (FM) sagatavotās nodokļu un nodevu sistēmas attīstības pamatnostādnes turpmākajiem sešiem gadiem.

Starp ministrijas izstrādātiem priekšlikumiem ir, piemēram, progresīvais nekustamā īpašuma nodoklis (NĪN), progresīvais iedzīvotāju ienākuma nodoklis (IIN), PVN samazinātās likmes atcelšana un tā standartlikmes paaugstināšana.

FM ir sagatavojusi četrus iespējamos variantus turpmākajai valsts nodokļu politikai, ko valsts sekretāru sanāksmē plānots izsludināt 6. maijā, bet līdz 1. jūnijam atbilstoši 2011. gada valsts budžeta izstrādes grafikam iesniegt izskatīšanai Ministru kabinetā.

Viens no šiem variantiem paredz saglabāt esošo nodokļu sistēmu, lai gan arī tajā FM ir atradusi virkni trūkumu. Savukārt otrais, trešais un ceturtais variants paredz arvien dramatiskāku nodokļu kāpumu, pat neraugoties uz to, ka FM ir secinājusi – lielai daļai iedzīvotāju jau šobrīd ir kritiski zems ienākumu līmenis, kas neļauj apmaksāt pat minimālas vajadzības. Otrajā variantā iestrādātie priekšlikumi paredz izpildīt SVF prasības attiecībā uz NĪN un automašīnu nodokļa reformu. Līdz ar to NĪN dzīvojamām mājām saskaņā ar SVF ieteikumiem nākotnē varētu būt augstāks nekā pašreiz. Ieteikumi paredz vairākus variantus, piemēram, nodokļa likmi paaugstināt līdz 1,5% un ieviest atvieglojumu 71 lata apmērā vai piemērot nodokļa likmi 1% (kopā ar zemi, uz kuras atrodas dzīvojamā māja), bet nepiemērot atvieglojumus, vai arī ieviest progresīvo nodokli no 0,5 līdz 2% atkarībā no kadastrālās vērtības bez atvieglojumiem.

SVF tehniskās palīdzības misijas aprēķini liecina, ka fiskālā ietekme varētu būt 60 miljoni latu, tiesa, reizē atceļot 25% nodokļa pieauguma ierobežojumu. SVF iesaka nepiemērot pašreizējos nodokļu atvieglojumus trūcīgām un maznodrošinātām personām, tā vietā noteiktām sociālām grupām dot iespēju šo nodokli uzkrāt, piemēram, līdz brīdim, kad īpašums tiek pārdots.

Tā kā SVF nodomu vēstule un EK memorands paredz nodokļu pārskatīšanu automobiļiem, FM otrajā variantā paredz ikgadējo nodevu vieglajiem automobiļiem aprēķināt, ņemot vērā automobiļa pilno masu, dzinēja tilpumu un jaudu, savukārt motocikliem šo nodevu piemērot pēc dzinēja tilpuma: līdz 500 cm3 – 6 lati, 501–1000 cm3 – 12 latu, 1001–1500 cm3 – 24 lati, virs 1500 cm3 – 48 lati.

Trešais variants paredz iepriekšminētos pasākumus, kā arī papildus tiem atcelt samazināto PVN likmi. Pēc FM aprēķiniem tas nodokļos ļautu iekasēt par 95 miljoniem latu vairāk. Vienam iedzīvotājam gadā papildus nodokļos būtu jāsamaksā vidēji 36,42 lati. Kā kompensējošu pasākumu FM piedāvā palielināt neapliekamo minimumu par aptuveni 12 latiem mēnesī.

Ceturtajā variantā papildus iepriekšējiem ierosinājumiem ir pieļauts arī PVN pamatlikmes kāpums, lai gan FM secinājusi, ka jau šobrīd PVN standartlikme Latvijā ir viena no augstākajām ES.

Kā alternatīvs risinājums, kas aizstātu daļu no nodokļa paaugstināšanas pasākumiem, tiek piedāvāts ieviest progresīvo IIN sistēmu.

Ekonomika

Kas notiks ar šobrīd pustukšo Rīgas brīvostu un citām Latvijas ostām; vai patiesi ostās jāsāk būvēt dārgi elitārie dzīvojamie rajoni un biroju telpas; kādēļ mēs labprātīgi atsakāmies arī no sankcijām nepakļautām kravām un cik saprātīgi rīkojamies naudas pelnīšanā – “Neatkarīgās” saruna ar Rīgas brīvostas bijušo pārvaldnieku Leonīdu Loginovu.

Svarīgākais