Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Ekonomika \ Latvijā

Migrants no Eritrejas: Latvijā bēgļiem nedod neko! Vairums te nevar izdzīvot

© Kaspars Krafts/f64

Kāds Latvijā bēgļu programmas ietvaros uzņemts eritrejietis, sarunā ar ietekmīgo mediju BBC, veltījis asu kritiku mūsu valstij.

BBC veikuši kārtējo reportāžu saistībā ar bēgļu gaitām Eiropā un tā ietvaros runājuši arī ar eritrejieti Makarenu, kurš pirms gada no Itālijas nonāca Latvijā. Savu ceļu uz Eiropu viņš dēvē par "odiseju" - uz Veco kontinentu viņam nācies doties caur Ugandu, Etiopiju, Izraēlu un Ēģipti.

Makarena bijis pagalam neapmierināts, ka pats nevar izvēlēties uz kuru valsti doties, un, ka viņu sūtīs uz Latviju, uzzinājis vien dienu pirms pārvietošanas.

"Visā Eiropā dzīvo daudzi eritrejieši. Visi viens ar otru komunicējam. Un visi zinām, ka Vācijā valdība piešķir dzīvokli un 400 eiro lielu naudu izdevumiem," stāsta migrants.

"Bet Latvijā bēgļiem nedod neko! Tikai 139 eiro mēnesī," nopūties Makarena, kurš te neredzot perspektīvas pārmaiņām šajā jautājumā.

Eritrejietis saprotot tos bēgļus, kuri, ko līdz saņem dokumentus, brauc prom no Latvijas. "Vairums no viņiem šeit vienkārši nevar izdzīvot. Viņi nespēj samierināties ar pabalstu apmēra starpību Latvijā un Vācijā. Daudzi aizņēmās naudu, lai tiktu uz Eiropu, un tagad viņiem tos jāatmaksā," norāda Makarena, kurš pats kontrabandistiem par to samaksājis trīs tūkstošus.