Ģimenes ārsti gatavi tiesāties, ja ministrija ietekmētas viņu tiesības streikot

© Mārtiņš Cīrulis/ F64 Photo Agency

Veselības ministrija (VM), meklējot ģimenes ārstiem aizstājējus streika laikā, rīkojas pretlikumīgi, piektdien Latvijas Ģimenes ārstu asociācijas (LĢĀA) preses konferencē pauda advokāte Solvita Olsena.

Streika komiteja, organizējot streiku, pamanījusi vairākus likuma pārkāpumus no VM un Nacionālā veselības dienesta (NVD) puses, skaidroja Olsena. Komiteja ir pārliecināta, ka VM neievēro streika noteikumus un cilvēktiesības streikot, tādā veidā parādot, ka uzskata, ka ģimenes ārsts nevar īstenot savas likumā noteiktās tiesības.

Streika komiteja ir īstenojusi visas likumā noteiktās prasības, iesniegusi likuma noteiktajā kārtībā sastādītu streika pieteikumu valdībai un VM. Ja pret streika pieteikumu bija iebildumi, VM un valdība varēja vērsties tiesā, kas vienīgā to drīkst atzīt par nelikumīgu. Pieteikums tiesā netika apstrīdēts, līdz ar to tas ir stājies spēkā un kļuvis neapstrīdams, stāstīja advokāte.

Olsena norādīja, ka Streika likums aizliedz iejaukšanos streikā. Savukārt VM un NVD biedējot streikotājus, sakot, ka viņiem streika laikā ir jāizpilda līgums ar valsti, kas ir pretrunā streika likumam, kas paredz, ka streika laikā darbs tiek pārtraukts un līgums netiek izpildīts, un streiks nedrīkst ietekmēt līguma noteikumus.

Turklāt VM arī meklējot ārstus, kas aizstās streikotājus, bet, kā teica Olsena, tas aizliegts ar likumu, jo, notiekot streikotāju aizstāšanai, streikam zūd jēga. Lai streikam būtu jēga, nedrīkst aizstāt darbiniekus - ja ārsti streiko ir noteikts minimālais palīdzības apmērs, lai neapdraudētu cilvēka veselību un dzīvību, bet ne vairāk, pauda Olsena.

NVD esot pateicis, ka streika laikā neapmaksās prakses darba organizāciju, kurā pacientus apkalpo māsas un ārsta palīgi. Tas nozīmē, ka netiks izpildītas streika likuma normas, norādīja Olsena.

Dmitrijs Suļžics/ F64 Photo Agency

Šādas VM un NVD darbības apdraud streiku pēc būtības, uzskata ģimenes ārsti. Ja šīs darbības netiks pārtrauktas, Streika komiteja vērsīsies tiesā, apliecināja Olsena.

Streika komiteja jau ir iesniegusi VM un NVD protesta vēstuli ar pieprasījumu nekavējoties pārtraukt ietekmēt streikotājus un veikt nelikumīgas darbības attiecībā uz streiku.

Latvijas Ģimenes ārstu asociācijas vadītāja Sarmīte Veide apliecināja, ka ģimenes ārsti streika laikā atradīsies praksēs un varēs piedāvāt pacientiem privātus maksas pakalpojumus, jo streiks attiecas tikai uz valsts apmaksātajiem pakalpojumiem.

LĢĀA prasības VM iesniedza 12.jūnijā. Veide uzsvēra, ka diemžēl VM nevis nāk pretī un nodarbojas nevis ar problēmu risināšanu, bet gan meklē kā aizstāt ģimenes ārstus streika laikā.

Veide pastāstīja, ka prakses streika laikā būs atvērtas un pacientiem minimālo palīdzību sniegs māsas un ārsta palīgi.

Streiks ir beztermiņa un beigsies tikko būs panākta vienošanās par ārstu prasībām, teica Veide. Viņa pauda cerību, ka valdība asociāciju aicinās uz streika sarunām un par streika prasībām varēs vienoties.

LĢĀA ir atvērti sarunām un ir gatavi iet uz zināmiem kompromisiem. Šodien asociācija nosūtīs valdībai aicinājumu uzsākt streika sarunas par prasībām.