Gaidāmas izmaiņas, par kurām jāzina katram SEB bankas klientam

© Mārtiņš Zilgalvis/ F64 Photo Agency

Rūpējoties par tiešsaistes darījumu drošību, 15. jūnijā stāsies spēkā vairāki ierobežojumi darījumiem ar SEB bankas kodu kartēm. Ar kodu karti turpmāk būs iespējams apstiprināt tikai neliela apmēra maksājumus uz citām bankām, kuru summa nepārsniedz 30 eiro. Tāpat ar kodu karti vairs nebūs iespējams apstiprināt pirkumus tajās interneta vietnēs, kas izmanto 3D Secure drošo pirkumu sistēmu. Lai arī turpmāk veiktu pārskaitījumus un iepirktos internetā, SEB banka aicina klientus savu ikdienas darījumu apstiprināšanai lietot bezmaksas aplikāciju viedtālruņiem Smart-ID.

Šie ierobežojumi tiek ieviesti saskaņā ar regulatoru noteiktajām drošības prasībām visai finanšu nozarei.

SEB bankas valdes loceklis Arnis Škapars norāda: “Šīs izmaiņas skar visas Latvijas bankas, un to rezultātā kodu kartes zaudē savu lomu. To vietā nāk jaunākās paaudzes risinājums, kas atbilst mūsdienu augstākajiem drošības standartiem - viedtālruņu aplikācija Smart-ID. Šobrīd jau gandrīz 35 000 mūsu klientu lieto Smart-ID, un atsauksmes, ko no tiem dzirdam, ir viennozīmīgas. Tie, kuri ir pamēģinājuši Smart-ID, vairs nevēlas atgriezties pie kodu kartēm. Smart-ID lielākās priekšrocības ir ne vien drošība un vienkārša lietošana, bet arī ērtums un tas, ka aplikācija vienmēr ir līdzi telefonā”.

Mārtiņš Zilgalvis/ F64 Photo Agency

Klienti arī turpmāk varēs ar kodu karti pieslēgties internetbankai, aplūkot savus kontus un pieteikties bankas pakalpojumiem, taču tā vairs nederēs visu ikdienas darījumu veikšanai. Izmantojot kodu karti, pēc 15. jūnija būs iespējams apstiprināt tikai maksājumus līdz 30 eiro uz citām bankām, kā arī maksājumus līdz 150 eiro uz citiem kontiem SEB bankā. Savukārt ar Smart-ID klienti varēs veikt visus nepieciešamos maksājumus ierastajos apjomos, iepirkties internetā un izmantot e-pakalpojumus.

Lai sāktu lietot Smart-ID, nav nepieciešams doties uz bankas filiāli. Vispirms tā jāielādē viedtālrunī no aplikāciju veikaliem App Store vai Google Play. Pēc tam aplikācija jāatver un jāizveido savs Smart-ID konts. Visbeidzot, jāatver SEB internetbankas lapa un jāpieslēdzas, izmantojot Smart-ID. Plašāka informācija pieejama SEB bankas mājaslapā www.seb.lv/smart-id

Savukārt klienti, kas nelieto viedtālruni, var izvēlēties kodu kalkulatoru, lai turpmāk apstiprinātu lielākus maksājumus un iepirktos internetā.