Vairāk nekā puse iedzīvotāju cer, ka viņu maciņi drīzumā kļūs biezāki

© F64

Nordea veiktā aptauja par uzkrājumiem atklāj, ka Latvijā vairāk nekā puse jeb 58% iedzīvotāju sagaida savu ienākumu palielināšanos tuvāko 5 gadu laikā, bet 25% uzskata, ka šajā laika periodā viņu ienākumi paliks līdzšinējā līmenī.

“Šie rezultāti ir jāuztver ar piesardzību, jo parāda izteikti optimistisku iedzīvotāju attieksmi pret turpmāko ekonomikas attīstību. Jāatceras, ka pēc kāpuma vienmēr seko arī kritums, tāpēc iegūtos papildu ienākumus labāk novirzīt uzkrājumu veidošanai, nevis jaunu papildu tēriņu radīšanai,” saka Anželika Dobrovoļska, Nordea bankas Ieguldījumu konsultāciju un risinājumu nodaļas vadītāja Baltijas valstīs.

Tiešsaistes aptauju organizēja SIA "Omnicom Media Group", izmantojot Eiropas sabiedriskās domas un tirgus izpētes asociācijas (ESOMAR www.esomar.org) standartus. Šī aptauja tika veikta 2017. gada aprīlī, tajā piedalījās 2293 respondenti visās Baltijas valstīs vecuma grupā no 18-65.

Inflācija uzņem apgriezienus

Ekonomiskai izaugsmei nostabilizējoties un bezdarbam samazinoties, sagaidāms, ka Latvijā inflācija tuvākajā laikā pakāpeniski pieaugs. Pēdējo 4 līdz 5 gadu laikā vidējā darba samaksa ir pieaugusi par aptuveni piektdaļu, kas attiecīgi arī uzņēmumiem - darba devējiem - liek pacelt cenas piedāvātajiem produktiem un pakalpojumiem. Šī ķēdes reakcija lielā mērā ļauj pieņemt, ka arī tuvākajos gados iedzīvotāju ienākumu palielināšanās turpināsies.

Esam sākuši tērēt un atļauties vairāk - redzam, ka ekonomika nostiprinās un sabiedrība sāk dzīvot ar plašāku vērienu. Taču jāpatur prātā, ka arī atalgojuma palielināšanās stimulē jaunu preču un pakalpojumu cenu kāpumu, tāpēc aptaujā atspoguļotais optimisms kā tendence jāvērtē ļoti piesardzīgi. Stabilitātes nodrošināšanai pirms lielu pirkumu veikšanas vienmēr jāpadomā arī par uzkrājumu veidošanu.

Turpinājumu lasi nākamajā lapā