Fiskālās disciplīnas padome lems par nodokļu reformu

© F64

Fiskālās disciplīnas padome šodien spriedīs par plānoto nodokļu sistēmas reformu, pavēstīja padomē.

Padomē atgādināja, ka 2017.gada 9.maija Ministru kabineta sēdē turpinājās diskusijas par valsts nodokļu politikas pamatnostādnēm 2018.-2021.gadam. Sēdē piedalījās arī Fiskālās disciplīnas padomes biedrs Andžs Ūbelis, kurš pauda padomes viedokli un neskaidros jautājumus saistībā ar piedāvāto nodokļu sistēmas reformu.

"Padome atzinīgi vērtē centienus izstrādāt visaptverošu un paredzamu vidēja termiņa nodokļu stratēģiju, kā arī mazināt darbaspēka nodokļu slogu un ekonomisko nevienlīdzību. Vienlaikus padome pauž bažas, ka pieejamā informācija neapliecina plānotu virzību uz nodokļu ieņēmumu mērķi - vienu trešo daļu no iekšzemes kopprodukta, reformas ietekme uz ekonomiskās nevienlīdzības mazināšanu ir ierobežota, bet izmaksas - augstas," sacīja Ūbelis.

Padomes pozīcija par valsts nodokļu politikas pamatnostādnēm 2018.-2021.gadam tiks formulēta šodien plānotajā fiskālo risku darba grupas sēdē, uz kuru aicināti arī vairāki Finanšu ministrijas pārstāvji.

"Lai padome varētu paust informētu viedokli par reformu pasākumiem, ir nepieciešams caurspīdīgs un detalizēts aprēķinu metodoloģijas izklāsts par reformas ietekmi uz nodokļu ieņēmumiem, kā arī analīze par reformas ietekmi uz budžeta ieņēmumiem cikliskās lejupslīdes gadījumā. Nepieciešams arī pārskatīt ekonomiskajā ciklā izvērtēt, lai pārliecinātos, vai netiek pārkāpts pretcikliskas fiskālās politikas princips. Tā kā reformas pasākumi paredz deficīta pieaugumu tuvākajos gados, padome rūpīgi sekos, vai neveidojas neatbilstība Fiskālās disciplīnas likuma devītajā pantā noteiktajam, tas ir, ievērotas prasības par kompensējošo pasākumu nodrošināšanu," norādīja Ūbelis.

Lauris Aizupietis/ f64 photo agency

Aģentūra LETA ju vēstīja, ka valdība 9.maijā atbalstīja Finanšu ministrijas sagatavotās valsts nodokļu politikas pamatnostādnes 2018.-2021.gadam, tomēr par atsevišķiem jautājumiem, piemēram, veselības nozares finansējums, risinājums tiks meklēts līdz šā gada 30.jūnijam.

Fiskālās disciplīnas padome ir neatkarīga koleģiāla institūcija, kas izveidota ar mērķi nodrošināt fiskālās disciplīnas nosacījumu ievērošanas uzraudzību. Saeima padomē apstiprinājusi publisko finanšu konsultantu Jāni Plato, Rīgas Tehniskās universitātes kancleru Ingaru Eriņu, publisko finanšu konsultantu Andžu Ūbeli, "Swedbank" galveno ekonomistu Latvijā Mārtiņu Kazāku, Rīgas Ekonomikas augstskolas Ekonomikas departamenta vadītāju Mortenu Hansenu (Morten Hansen) un Igaunijas Bankas viceprezidentu Ulo Kāsiks (Ülo Kaasik).

Ekonomika

Dzelzceļa "Rail Baltica" projektā ir jāņem vērā, ka privātās un publiskās partnerības (PPP) modeļa izveide ir sarežģīta un laikietilpīga, trešdien "Rail Baltica" parlamentārās izmeklēšanas komisijā sacīja Finanšu ministrijas (FM) valsts sekretāre Baiba Bāne.

Svarīgākais