''Vesti sevodnja'' izdevēji nodokļos nesamaksā 300 000

© Scanpix

Avīžu bizness Latvijā jau desmit gadus sarūk. Vairs nav nevienas avīzes ne latviešu ne krievu valodā, kas spēj strādāt ar peļņu. Zaudējumus visbiežāk sedz īpašnieki no citiem biznesiem, vēsta raidījums "Nekā personīga".

Veiksmīgāku modeli atradusi Krievu miljonāram Eduardam Janakovam piederošā ”Vesti sevodnja”. Tā jau divkārt uzkrājoties nodokļu parādam, mainījusi īpašniekus. Nodokļos četru gadu laikā nav samaksāti ap 300 tūkstošiem eiro. Pirms jūnijā gaidāmajām pašvaldību vēlēšanām avīzes īpašnieki var mazliet uzelpot. Rīgas domes uzņēmumi sagribējuši informēt avīzes lasītājus par vairāk nekā 150 000 tūkstošiem eiro.

Laikraksts ”Vesti sevodnja” ir palicis pēdējais no krievu valodā iznākošajiem, kas nopērkams katru darbadienu. Tirāža ir neliela - ap 10 tūkstošiem eksemplāru. Avīzi izdod SIA ”Media nams Vesti”. Firma uztur arī portālu internetā Vesti.lv.

Portālā dominē ziņas ar izaicinošiem virsrakstiem. ”Krievija ir varena, tās pretinieki - Ukraina, ASV un Eiropa ir vājas”. Arī notikumus Latvijā portāls nereti pasniedz tā, it kā šī valsts pastāv tikai pagaidām. Pētnieciskās žurnālistikas centrs Re:Baltica izpētījis, ka portāls pārpublicējot Krievijā ražotas ziņas, virsrakstus saliek vēl ciniskākus un nicinošākus, kā rakstu autori Krievijā.

Laikraksts ir mērenāks. Vairāk tas uzkurinās jutīgajos datumos - 9.maijā, 16.martā, un nacionālajos jautājumos. Avīzes īpašnieks ir Krievijas miljonārs Eduards Janakovs. Tas lasāms Vikipēdijas šķirklī par Janakovu, tāpat viņš 2013.gadā uzstājies kā īpašnieks redakcijas sapulcē, kad darbinieki protestējuši pret algas neizmaksāšanu.

Janakovs Krievijā darbojas gan politikā, gan biznesā. Politikā augstākais lidojums bija ievēlēšana Krievijas Valsts domē 2008.gadā. Viņš pārstāvēja Vladimira Putina partiju Vienotā Krievija. Janakova kapitālu un uzņēmējdarbību Krievijas mērogos nevērtē kā nozīmīgu. Kapitālu viņš uzkrājis kalnrūpniecības un metālapstrādes nozarē. Latvijā Janakovs nopircis vairākus vērtīgus īpašumus.

Krievijas miljonāram Eduardam Janakovam pieder miljonus vērts īpašums Jūrmalā Kāpu ielā. Te savu dzīves vietu deklarējusi arī Ludmila Kalašņika. Viņas uzņēmums šobrīd izdod avīzi Vesti.

Kalašņika ir Janakova dzīvesbiedre. Viņai piederošais Media nams Vesti kā avīzes īpašnieks reģistrēts tikai pirms gada, 2016.gada 15.aprīlī. Pirms tam avīze piederēja firmai ar līdzīgu nosaukumu Izdevniecības nams ”Vesti”. Arī šai firmai Kalašnika bija īpašniece, līdz uzkrājās nodokļu parāds. 2016.gada 15.jūlijā par īpašnieku kļuva Ukrainas pilsonis Ivans Hreskivs, nosaukums nomainījās uz ”International Media Union”. Valsts ieņēmumu dienesta datu bāze liecina, ka uzņēmums nav samaksājis nodokļos 200 tūkstošus eiro. Uzņēmuma apgrozījums 2015.gadā, kad tas vēl izdeva laikrakstu ”Vesti sevodnja”, bija divi miljoni eiro.

Izdevniecības nama ”Vesti” samainīšana ar jaunu firmu nav pirmā reize, kad ”Vesti” izdevējs, sakrājoties nodokļu parādam, nomainās. Tā notika arī 2013.gada 20.decembrī. SIA ”Media” sistēma palika parādā valstij 100 tūkstošus eiro un šonedēļ izslēgta no uzņēmuma reģistra. Arī šim uzņēmumam īpašnieki un vadība nomainījās līdz ar parāda rašanos. Vadības grožus pārņēma Baltkrievijas pilsonis.

Šādas manipulācijas izskatās pēc apzinātas zaudējumu norakstīšanas. Īpašnieku maiņa uz ārzemniekiem, aktīvu neesamība, nosaukumu un adreses maiņa ir dažas no pazīmēm, pēc kurām var atpazīt uzņēmumus., kas iesaistās naudas atmazgāšanas shēmās, vai grasās bankrotēt. Valsts ieņēmumu dienests ir spiests atzīt, ka tā rīcībā nav instrumentu, lai līdzīgus gadījumus apkarotu.

Šobrīd avīzei ”Vesti” sevodnja ir ražas laiks. Reklāmas pasūtījumi pēdējā pusgada laikā ir strauji auguši. Taču Valsts ieņēmumu dienesta rokas līdz šai naudai nesniedzas. Pirmkārt, avīzi izdod jauns uzņēmums. Otrkārt, naudu saņem nevis avīzes izdevējs, bet cita kompānija ”Vesti reklāma”. Šajā firmā Kalašņika ir valdes locekle.

Par vērtīgu klientu pēdējā pusgada laikā avīzei ”Vesti sevodnja” ir kļuvusi Rīgas dome. Tās kapitālsabiedrības maksā desmitiem tūkstošus, lai varētu sadarboties ar krievu valodā iznākošo laikrakstu. Kopā domes nodibinājums ”Riga.lv”, Centrāltirgus un ”Getliņi eko” ar laikraksta izdevēju Ludmilu Kalašniku saistītajām firmām pusgada laikā ir samaksājusi vai noslēgusi līgumus par 140 tūkstošiem eiro. Nīkuļojošajā preses tirgū tā ir milzīga summa. Tie ir vairāk nekā 15 procenti no Kalašņikas uzņēmumu gada apgrozījuma.

Pieaug rīdzinieku skaits, būs jauni tramvaji, ģimene ievācas jaunā dzīvoklī. Šādus pozitīvus jaunumus, ko pavēsta Nils Ušakovs, ik piektdienu var lasīt laikrakstā ”Vesti segodnja”. Rīdziniekiem tas izmaksā 80 tūkstošus eiro.

Šo reklāmu pasūtītājs ir nodibinājums ”Riga.lv”. Tā uzdevums ir uzturēt Rīgas portālu internetā un nodrošināt informāciju par aktualitātēm pilsētā arī citos masu informācijas līdzekļos. Līdz pagājušā gada vasarai informāciju par norisēm Rīgā sniegta SIA ”Mediaservice” izdevumos, populāros nedēļas nogales laikrakstos, kas izdoti kopā ar TV programmu. Mediaservice pieder Rīgas domes deputāta, saskaņieša Andreja Kozlova bijušajai sievai Janīnai Tolkunovai.

Kopš 2015.gada firma saņēmusi divus pasūtījumus. Kopējā summa ap miljonu eiro. Tomēr visa vajadzīgā auditorija ar to neesot sasniegta, tāpēc bijis nepieciešams līgums arī ar ”Vesti segodnja”. ”Riga.LV” valdes loceklis Andris Konošonoks noliedz, ka līgumiem būtu saistība ar jūnijā gaidāmajām pašvaldību vēlēšanām.

Katru nedēļu domei divas reklāmas lapas avīzē izmaksā 2,5 tūkstošus eiro. Šajā summā nav ierēķināts reklāmas tekstu un bilžu sagatavošana. Ar to nodarbojas ”Riga.LV” darbinieki.

Svarīgākais