Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Ekonomika \ Latvijā

Apgrozībā tiks laista jauna 50 eiro banknote

Attēlam ir ilustratīva nozīme © F64 Photo Agency

Latvijas Banka šodien informēs par jaunās Eiropas sērijas 50 eiro banknotes laišanu apgrozībā Latvijā un eirozonā.

Pasākums medijiem notiks plkst.10 Latvijas Bankas ēkā Rīgā, K.Valdemāra ielā 1B. Tajā piedalīsies Latvijas Bankas valdes loceklis, Kases un naudas apgrozības pārvaldes vadītājs Jānis Blūms un Latvijas Bankas Naudas tehnoloģiju daļas vadītājs Aleksandrs Antiņš.

Pasākumā tiks sniegta informācija par jaunās Eiropas sērijas 50 eiro banknotes nonākšanu apgrozībā no 4.aprīļa, gatavošanos jaunās banknotes laišanai apgrozībā, būtiskākajām izmaiņām jaunās 50 eiro banknotes dizainā un pretviltošanas elementos.

Kā ziņots, jaunās 50 eiro banknotes ieviešana ir pēdējais solis eiro banknošu drošības uzlabošanā. 50 eiro banknote, pirms kuras jau ieviesta piecu eiro, 10 eiro un 20 eiro banknote, ir ceturtā banknote eiro banknošu otrajā izlaidumā, ko dēvē arī par Eiropas sēriju.

Uz jaunās 50 eiro banknotes redzams logs ar portretu - jauns un inovatīvs pretviltošanas elements, kuru pirmoreiz izmantoja Eiropas sērijas 20 eiro banknotē. Aplūkojot banknoti pret gaismu, tās augšējā malā hologrammā ietvertais logs kļūst caurskatāms un tajā banknotes abās pusēs redzams grieķu mitoloģijas tēla Eiropas portrets. Šis portrets redzams arī ūdenszīmē. Banknotes aversā redzams smaragdzaļš skaitlis - spīdošs skaitlis, kas, banknoti pagrozot, maina krāsu no smaragdzaļas uz tumši zilu un uz kura saskatāms kustīgas gaismas efekts. Šo pretviltošanas elementu dēļ ir viegli noteikt jaunās 50 eiro banknotes autentiskumu, banknoti aptaustot, apskatot un pagrozot, informē Eiropas Centrālā banka.