Otrdiena, 30.aprīlis

redeem Liāna, Lilija

arrow_right_alt Ekonomika \ Latvijā

Valsts kase: Situācija Valsts kasē ir stabila un naudas pietiek

© F64

Šorīt intervijā raidījumā "900 sekundes" Valsts kases pārvaldnieks Kaspars Āboliņš stāstīja, ka situācija Valsts kasē ir stabila un pašlaik pietiek naudas visiem paredzētajiem tēriņiem.

K. Āboliņš apgalvoja, ka par spīti mainīgajai naudas summai, kas atrodas Valsts kasē, situācija kopumā ir stabila. ''Mums ir gan parāds pieaudzis, gan ir arī aktīvi. Valsts kasē šobrīd ir vairāki simti miljoni eiro. Parāds šobrīd ir nedaudz vairāk kā 10 miljoni eiro un arī turpmāk tas saglabāsies 40% no IKP.'' pauž Valsts kases pārvaldnieks.

Taujāts par to, kāpēc valstij ir jāaizņemas nauda no ārvalstu tirgiem, K. Āboliņš stāsta, ka tam ir trīs iemesli. Pirmkārt, ir jāfinansē budžeta deficīts. Otrkārt, ir jānodrošina aizdevumi pašvaldībām. Treškārt, ir jāatdod iepriekš ņemtie aizņēmumi. Viņš arī min, ka šobrīd parāda apkalpošanas izmaksas ir ap 260 miljoniem eiro.

K. Āboliņš arī min, ka Latvijai ir labs kredītreitings un liela investoru interese. Līdz ar to ir arī ļoti liela interese par Latvijas obligācijām. Savukārt interese par Latvijas krājobligācijām tieši Latvijas iedzīvotāju vidū ir zema.