Putnu gripas dēļ prognozē cenu pieaugumu

© Inga Nestere, F64 Photo Agency

Kā iepriekš ziņots, sakarā ar putnu grupas draudiem, Latvijā no 1. marta līdz 1. jūnija aizliegt mājputniem atrasties ārpus telpām. Bioloģiskie olu audzētāji un cenu speciālisti norāda, ka tas var ietekmēt vistu dējību un cenu veikalu plauktos, vēsta "LNT Ziņas".

Ieviešot putnu gripas ierobežojumus, tiek prognozēts, ka putnu gaļai un olām gaidāms cenas pieaugums. Kā atzīst bioloģiskās saimniecības "Jaunieviņas" saimnieks Uldis Rudzītis, ierobežojumi ietekmēs putnu veselību un ražīgumu, jo putni pieraduši pie āra apstākļiem. Tāpat saimniekam būs vairāk darba vistu barības nodrošināšanai.

"Cena noteikti pieaugs, jo tie pasākumi jau prasa kaut kādas izmaiņas. Tam ražotājam ir kaut kas jānopērk, kaut kas jāpārbūvē. Tā nav pirmā reize, kad kaut kas tāds jādara, un uz cenu tas droši vien atstās ietekmi, " izklāsta Lauksaimniecības tirgus veicināšanas centra vadītāja Ingūna Gulbe.

I. Gulbe norāda, ka putnkopjiem jārēķinās arī ar zemāku preces pieprasījumu putnu gripas draudu dēļ. Reizēs, kad kāda no lauksaimniecības nozarēm tiek saistīta ar dzīvnieku slimību, krītas patērētāju uzticība.

Galvenais biodrošības ierobežojums ir liegums mājputniem atrasties ārpus kūts, lai tie nesastopas ar savvaļas gājputniem. Eksperti uzskata, ka līdz ar gājputnu atgriešanos, putnu gripa var arī nokļūt Latvijā.

Lai gan biodrošības noteikumi attiecas gan uz lielajām putnu fermām, gan piemājas putnu audzētājiem, lielajās fermās putni jau līdz šim vienmēr tikuši turēti iekštelpās, tāpēc lielākās izmaiņas piedzīvos piemājas un nelielo saimniecību īpašnieki.

Svarīgākais