Regulators: Izrādīta interese par dabasgāzes tirzniecību

© Aigars Eglīte/ F64 Photo Agency

Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija (Regulators) atgādina, ka komersantiem, kuri vēlas nodarboties ar dabasgāzes tirdzniecību, reģistrēties dabasgāzes tirgotāju reģistrā būs iespējams, sākot ar 2017.gada 10.februāri.

Lai reģistrētos, komersantam ir jāaizpilda un jānosūta Regulatoram reģistrācijas paziņojums, kas pieejams https://www.sprk.gov.lv/aktuali/dabasgazes-tirgotajiem.

Jau šobrīd vairāki komersanti ir izrādījuši interesi reģistrēties, lai līdz ar tirgus atvēršanu varētu uzsākt dabasgāzes tirdzniecību.

Dabasgāzes tirgotāju reģistrā reģistrētie komersanti dabasgāzes tirdzniecību varēs uzsākt no 2017.gada 3.aprīļa. Pēc 2017.gada 3.aprīļa arī dabasgāzes cena, līdzīgi kā šobrīd elektroenerģijas cena, veidosies tirgū konkurences rezultātā.

Līdz ar dabasgāzes tirgus atvēršanu, juridiskajām personām līdz šā gada 15.jūnijam ir jāizvēlas dabasgāzes tirgotājs, ar kuru slēgt dabasgāzes tirdzniecības līgumu. Ja jauns dabasgāzes tirdzniecības līgums netiks noslēgts, tad līdz 2017.gada 1.jūlijam dabasgāzi tirgos esošais tirgotājs saskaņā ar pašlaik spēkā esošajiem dabasgāzes tirdzniecības diferencētajiem gala tarifiem, savukārt pēc 1.jūlija - pēdējās garantētās piegādes ietvaros par cenu, kuras noteikšanas kārtība atrunāta Ministru kabineta noteikumos.

Savukārt mājsaimniecībām līdz ar tirgus atvēršanu nebūs obligāti jāizvēlas jauns dabasgāzes tirgotājs vai jāpērk dabasgāze par tirgus cenu. Ja mājsaimniecības turpinās dabasgāzi iegādāties no jau esošā tirgotāja, tad tās kā saistītie lietotāji saņems dabasgāzi par Regulatora noteiktu cenu. Šāds pienākums piegādāt dabasgāzi saistītajiem lietotājiem par regulētu cenu ir noteikts AS “Latvijas Gāze” kā publiskajam tirgotājam līdz 2019.gadam.

Dabasgāzes tirdzniecību un lietošanu, tostarp arī tirgotāja izvēles un maiņas procedūras noteikts šodien apstiprinātie Ministru Kabineta noteikumi “Dabasgāzes tirdzniecības un lietošanas noteikumi”.

Saskaņā ar Enerģijas ražotāju un tirgotāju reģistrācijas noteikumiem

Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija (Regulators) kā daudznozaru regulators darbu uzsāka

2001. gada 1. septembrī ar uzdevumu realizēt sabiedrisko pakalpojumu regulēšanu enerģētikas, elektronisko sakaru, pasta, sadzīves atkritumu apglabāšanas un ūdenssaimniecības nozarēs.

Regulators ir neatkarīga institūcija, kas darbojas saskaņā ar likumu “Par sabiedrisko pakalpojumu regulatoriem” un regulējamo nozaru speciālajiem normatīvajiem aktiem, patstāvīgi pildot tam ar likumu nodotās funkcijas, pieņemot lēmumus un izdodot administratīvos aktus, kas ir saistoši konkrētiem sabiedrisko pakalpojumu sniedzējiem un lietotājiem.

Regulatora misija ir neatkarīgi un uzticami nodrošināt lietotāju un komersantu interešu līdzsvarošanu, veicinot sabiedrisko pakalpojumu attīstību.

Svarīgākais