NEPLP lems par Latvijas Radio budžetu

© Dmitrijs Suļžics, F64 Photo Agency

Nacionālā elektronisko plašsaziņas līdzekļu padome (NEPLP) šodien tiksies ar VSIA "Latvijas Radio" (LR) valdi, lai pārrunātu attiecīgā sabiedriskā medija budžetu turpmākajiem gadiem.

NEPLP loceklis Patriks Grīva, kurš ir līdzatbildīgais padomes loceklis par LR pārraudzību, aģentūrai LETA pastāstīja, ka sēde plānota plkst.12 un plašāka informācija par sēdē pārrunāto būs pieejama vēlāk.

LR valdes priekšsēdētājs Aldis Pauliņš LETA apstiprināja, ka LR valde šodien kārtējā sēdē tiksies ar NEPLP, lai turpinātu sarunas par valsts budžeta bāzes dotāciju 2018.-2020.gadam. "Ar NEPLP patlaban iezīmējam vidēja termiņa budžeta plānošanu nākošajā posmā. Svarīgi saprast, vai padome atbalsta LR priekšlikumus un tos tālāk virza uz Finanšu ministriju," teica Pauliņš.

Viņš paskaidroja, ka LR ir iesniedzis NEPLP pieprasījumu, lai valsts budžeta bāzes dotācija 2018.-2020.gadam LR darbības nodrošināšanai tiktu piešķirta pašreizējā apmērā. LR šogad un nākamgad piešķirtais finanšu līdzekļu apmērs ir augstāks nekā iepriekšējos gados saistībā ar Latvijas simtgades pasākumiem. Piemēram, satura nodrošināšanai šogad pieejamais finanšu līdzekļu apmērs ir par aptuveni 10% lielāks nekā sākotnēji plānots. Taču 2019.gadā paredzēts finanšu līdzekļu samazinājums, kas vērtējams negatīvi, jo kavē attīstību.

"Iepriekšējos periodos bāzes pamata budžeta dotācija bija nemainīga, bet bija šī mainīgā daļa, kas ir dažādi piešķīrumi vienreizējiem pasākumiem vai programmām un veidoja līdz pat 30% no LR budžeta. Mūsu ieskatā tā nav ilgtspējīga formula. Mēs vēlētos, lai šī proporcija tiktu mainīta, tādu priekšlikumu mēs arī padomē esam iesnieguši," sacīja Pauliņš.

LR vadītājs piebilda, ka LR ir būtiski rēķināties ar stabilu, ilgtspējīgu finansējumu pamatdarbības nodrošināšanai, kas dotu lielāku prognozējamību ilgākā laika posmā. "Mums jau tagad ir jāsāk domāt, kāds būs LR darbības apjoms turpmākajos gados, ja mēs domājam stratēģiski un vēlamies attīstīties. Ja šodien gūstam pārliecību, ka LR finansējums netiks samazināts vai mainīts, tad mūsu darbība ir citādāka nekā, ja redzēsim, ka ir diezgan būtisks līdzekļu samazinājums diviem gadiem. Tas, protams, neļautu mums pieņemt pārliecinošus stratēģiskās attīstības lēmumus," teica Pauliņš.

Latvijas Radio ir nacionāla mēroga radiouzņēmums, kas dibināts 1925.gada 1.novembrī. Pašreiz tas nodrošina piecas pamatprogrammas. Latvijas Radio valdes priekšsēdētājs ir Aldis Pauliņš, bet valdes locekļi - Sigita Kirilka un Uldis Lavrinovičs.