Par nepieciešamību grozīt šā gada valsts budžetu varēs spriest vasaras vidū

© Dmitrijs Suļžics/ F64 Photo Agency

Par nepieciešamību grozīt šā gada valsts budžetu varēs spriest vasaras vidū, šodien intervijā Latvijas Radio raidījumam "Krustpunktā" sacīja Latvijas Bankas prezidents Ilmārs Rimšēvičs.

"Mums jānodzīvo līdz vasaras vidum," teica Latvijas Bankas prezidents, vienlaikus atzīmējot, ka atšķirība starp Latvijas Bankas prognozēto ekonomikas izaugsmi 2017.gadā 3% apmērā un Finanšu ministrijas prognozi 3,5% apmērā nav tik kritiska, bet ir svarīgi, lai izaugsme nebūtu zem 3%.

Viņš arī atzīmēja, ka Finanšu ministrijas straujāka iekšzemes kopprodukta (IKP) izaugsmes prognoze pamatā balstīta uz to, ka šogad varētu tikt aktīvāk apgūta Eiropas Savienības (ES) nauda, kas netika apgūta pērn. "Taču jautājums, vai šie cilvēki, kuri pagājušajā gadā šo [ES] naudu nesagaidīja, joprojām kaut kur sēž un gaida, vai arī viņi jau ir aizbraukuši projām, pārkārtojuši savu darbību un viņus šī nauda vairāk neinteresē. Vai arī otrs variants, vai šī "caurule", pa kuru nauda ieplūst, šo te jau dubultlielo naudu vispār spēs izlaist cauri. Tāpēc domāt, ka naudu varēs tā vienkārši izkaisīt no helikoptera un tā visiem būs pieejama un tā rezultātā augs IKP, būtu drusku pāragri," sacīja Rimšēvičs.

Vienlaikus Latvijas Bankas prezidents atzina, ka Latvijas ekonomika ir dzīvotspējīga. "Latvijas ekonomika kopumā ir ļoti dzīvelīga, ļoti dzīvotspējīga. Mums ir daudz labu uzņēmumu, mums ir daudz labu lietu par kurām mēs īstenībā pat nezinām. Ir daudz ļoti labu stāstu (..), bet ar to diemžēl ir nepietiekami, lai dabūtu ekonomikas izrāvienu 5% apmērā un katrs Latvijas iedzīvotājs varētu to sajust savā maciņā jeb bankas kontā," teica Rimšēvičs.

Jau vēstīts, ka Latvijas Banka prognozes paredz, ka 2017.gadā tautsaimniecība augs par aptuveni 3%, savukārt 2017.gada budžets ir balstīts uz prognozi, ka IKP pieaugs par 3,5%.

Ekonomika

Gada inflācija eirozonā septembrī samazinājusies līdz 1,8% salīdzinājumā ar 2,2% augustā, tādējādi reģistrēts zemākais līmenis kopš 2021.gada aprīļa, liecina otrdien publiskotais Eiropas Savienības statistikas departamenta "Eurostat" ātrais novērtējums.