Baldzēns: Darbam un kapitālam jānosaka vienāds ienākumu nodoklis

© Dmitrijs Suļžics/ f64 photo agency

Latvijā darbam un kapitālam jānosaka vienāds ienākumu nodoklis, šādu viedokli šorīt Latvijas Radio pauda Latvijas Brīvo arodbiedrību savienības (LBAS) vadītājs Egils Baldzēns.

Baldzēns pirms šodien gaidāmās tikšanās ar Ministru prezidentu Māri Kučinski (ZZS) stāstīja, ka arodbiedrībām svarīgākie darba virzieni ir darba samaksa un nodokļu politika, kā arī jautājumi par darba tiesībām.

Nodokļu politikā, pēc LBAS domām, svarīgākais ir panākt, lai tā veicinātu normālu darba samaksas kāpumu, turklāt nevis ar pārdalīšanas metodi, bet kāpinot tautsaimniecības attīstību.

LBAS vēlētos panākt, lai darbam un kapitālam būtu vienāds ienākumu nodoklis, lai reinvestētā peļņa netiek aplikta ar nodokļiem, kā arī ilglaicīgāku plānotu nodokļu un atalgojuma politiku Latvijā.

Baldzēns domā, ka ar mērķtiecīgu darbu nodokļu sistēmu Latvijā iespējams padarīt konkurētspējīgāku nekā kaimiņos.

Kā ziņots, LBAS vadība tiksies ar Kučinski, lai iezīmētu turpmāko sadarbību valsts attīstībai svarīgu jautājumu risināšanā. Tikšanās laikā ar Kučinski tiks uzsvērtas LBAS astotā kongresa rezolūcijā minētās prasības, īpaši akcentējot trīs sociālo partneru sadarbības jomas - darba samaksu, nodokļu politiku un darba tiesības.

Kā norāda LBAS priekšsēdētājs, aktīvā sociālajā dialogā arodbiedrības, darba devēji un valsts var nostiprināt mūsu tautsaimniecības un uzņēmumu konkurētspēju, veidojot mērķtiecīgu darba samaksas, nodokļu un sociālo garantiju politiku. Latvijas darbinieku atalgojumam ir jābūt konkurētspējīgam vismaz Baltijas valstu vidū, uzskata organizācijas vadītājs.