Policija par teju 26 tūkstošiem iegādāsies kameras bērnu nopratināšanas ierakstīšanai

Attēlam ir ilustratīva nozīme © scanpix

Bērnu nopratināšanas ierakstīšanai šogad Valsts policijā plānota 43 videokameru iegāde 25 972 eiro vērtībā.

Tiesībsargs iepriekš pārbaudē secinājis, ka policijā trūkst speciāli aprīkotu telpu un tehniskā nodrošinājuma nepilngadīgo cietušo un liecinieku nopratināšanai. Valdības šodienas darba kārtībā bija plānots apstiprināt Ministru kabineta atbildes vēstuli Tiesībsarga birojam, taču jautājuma izskatīšana šodien atlikta.

No Iekšlietu ministrijas sagatavotās vēstules projekta izriet, ka Ministru kabinets piekrīt nepieciešamībai veikt atbilstošus pasākumus, lai novērstu nepilnības, kas saistītas ar bērnu tiesību un interešu nodrošināšanu kriminālprocesā, jo īpaši, kas attiecas uz piemērotu nopratināšanas telpām.

Saskaņā ar Iekšlietu ministrijas sniegto informāciju tikai atsevišķās policijas struktūrvienībās nopratināšanas telpas un tehnoloģiju aprīkojums atbilst likumā noteiktajām prasībām attiecībā uz bērnu nopratināšanu. Atbilstoši Labklājības ministrijas sniegtajai informācijai nepietiekama ir arī citu alternatīvu bērnu nopratināšanas vietu pieejamība, piemēram, krīžu centros.

IeM norāda, ka policijas telpas nepieciešams aprīkot ar speciālu tehniku, ar kuras palīdzību var veikt gan nopratināšanas ierakstīšanu, gan arī veikt citas izmeklēšanas darbības, piemēram, uzrādīt personas atpazīšanai, veikt atpazīšanu pēc balss, kā arī veikt videokonferences.

IeM norāda, ka videokameru iegāde ir tikai daļa no tehniskā aprīkojuma, kas nepieciešams likumā noteikto cietušo bērnu un bērnu, kuri kļuvuši par lieciniekiem, tiesību nodrošināšanai.

Iepriekš Saeima nolēma, ka cietušo bērnu un liecinieku pratināšanas fiksēšana skaņu un attēlu ierakstā, ja tas ir bērna labākajās interesēs obligāti būs jānodrošina no 2019.gada 1.janvāra.

Svarīgākais