Plāno atkal grozīt nekustamā īpašuma nodokli

Finanšu ministrija pēc savas iniciatīvas izstrādājusi jaunus grozījumus likumā Par nekustamā īpašuma nodokli, kas ļautu atbrīvot no šā nodokļa naftas cauruļvadus un citas inženierbūves, kuras objektīvu iemeslu dēļ nevar izmantot saimnieciskā darbībā. Ministru kabineta komiteja ir atbalstījusi šo likumprojektu.

Pirms trim mēnešiem stājās spēkā iepriekšējie grozījumi likumā Par nekustamā īpašuma nodokli, saskaņā ar kuriem nodoklis tiek piemērots ne tikai zemei, kā tas bija iepriekš, bet arī mājoklim un inženierbūvēm. Attiecībā uz inženierbūvēm likumā ir paredzēta virkne izņēmumu. Ar nodokli netiek aplikti dzelzceļi, pilsētas sliežu ceļi, lidlauku skrejceļi, tilti, estakādes, tuneļi un pazemes ceļi, ostas un kuģojamie kanāli, piestātnes, ostu akvatoriju būves, dambji, apūdeņošanas un kultivācijas hidrobūves, maģistrālie ūdensapgādes cauruļvadi, maģistrālās sakaru un elektropārvades līnijas, gāzes sadales sistēmas, spēkstaciju būves, sporta būves un citas sabiedrībai nozīmīgas inženierbūves. Likums paredz izņēmumus arī attiecībā uz fiziskām personām piederošām inženierbūvēm, kuras neizmanto saimnieciskajā darbībā, piemēram, autoceļiem, ielām, vietējas nozīmes ūdenspiegādes un notekūdeņu cauruļvadiem, vietējas nozīmes elektropārvades un sakaru kabeļiem. Attiecībā uz maģistrālajiem naftas cauruļvadiem likums šādus izņēmumus neparedz.

Finanšu ministrija ir apzinājusi vienu uzņēmumu – SIA LatRosTrans –, kuram pieder inženierbūves (maģistrālie naftas cauruļvadi), kurus objektīvu iemeslu dēļ nav iespējams izmantot saimnieciskajā darbībā. Tāpēc Finanšu ministrija rosina neaplikt ar nodokli inženierbūves, kuras objektīvu iemeslu dēļ nav iespējams izmantot saimnieciskajā darbībā.

"Tādējādi komersanti, kuriem pieder šāda veida inženierbūves, tiks pasargāti no papildu izdevumiem nekustamā īpašuma nodokļa veidā par pamatlīdzekļiem, kuri faktiski nepiedalās saimnieciskās darbības procesā un nerada ienākumus," teikts likumprojekta anotācijā.

Piemērojot LatRosTrans likumprojektā paredzēto izņēmumu, valsts nodoklī zaudētu aptuveni 1,5 miljonus latu. FM rīcībā nebija informācijas, vai vēl kāds komersants varētu pretendēt uz šādu izņēmumu, ja likuma grozījumi tiks pieņemti šādā redakcijā. Arī 1,5 miljonu latu noteiktā ietekme uz budžetu ir aptuvena, jo nekustamā īpašuma nodokļa bāze ir kadastrālā vērtība, bet SIA LatRosTrans inženierbūves vēl nav reģistrētas.

LatRosTrans atbalsta šo likumprojektu.

Ekonomika

Kas notiks ar šobrīd pustukšo Rīgas brīvostu un citām Latvijas ostām; vai patiesi ostās jāsāk būvēt dārgi elitārie dzīvojamie rajoni un biroju telpas; kādēļ mēs labprātīgi atsakāmies arī no sankcijām nepakļautām kravām un cik saprātīgi rīkojamies naudas pelnīšanā – “Neatkarīgās” saruna ar Rīgas brīvostas bijušo pārvaldnieku Leonīdu Loginovu.

Svarīgākais