Pašvaldību naudas līdzekļu atlikums sasniedzis 318 miljonus eiro

© Ilustratīva bilde

Uz gada beigām audzis pašvaldību naudas līdzekļu atlikums, sasniedzot 318 miljonus eiro, aģentūru LETA informēja Finanšu ministrijā (FM).

FM skaidroja, ka, atbilstoši normatīvajiem aktiem, pašvaldības savus budžetus izstrādā patstāvīgi un valsts iestādēm nav tiesību iejaukties budžeta plānošanas procesā. Pašvaldības katru mēnesi iesniedz Valsts kasē pārskatus par budžeta izpildi, kurus FM regulāri analizē. Analizējot pašvaldības deficītu, svarīgi ir vērtēt tā finansēšanas avotus, kas ir aizņēmumi un naudas līdzekļu atlikumi.

Pēc pašvaldību pārskatiem, redzams, ka kopumā pašvaldībām šā gada desmit mēnešos ir ieņēmumu pārsniegums pār izdevumiem 102,8 miljonu eiro apmērā, un pašvaldību naudas līdzekļu atlikums ir 318 miljoni eiro, kas, salīdzinājumā ar naudas līdzekļu atlikumu uz gada sākumu, ir audzis par 97 miljoniem eiro. FM piebilda, ka pašvaldības savus naudas līdzekļu atlikumus var tērēt pēc saviem ieskatiem, ievērojot normatīvos aktus ar budžeta lietderīgu un ekonomisku izlietojumu.

Tajā pašā laikā FM stingri kontrolē pašvaldību aizņemšanās procesu. Izsniedzot jaunas aizņēmumu saistības, tiek vērtēts pašvaldību saistību apmērs un aizņēmuma mērķis. Uz šā gada 31.oktorbi 97% pašvaldību uzņemto saistību apmērs ir līdz 15%. Nevienai no pašvaldībām saistību apmērs nepārsniedz 20%.

FM norādīja, ka Rīgas pilsētas pašvaldības iesniegtās informācijas par pašvaldības saistību apmēru 2016.gadā, iekļaujot tajā arī plānotos aizņēmumus, liecina, ka tās saistību apmērs ir 14,6%, 2017.gadā - 14,6%, 2018.gadā - 15,4% un 2019.gadā - 15,6%, bet turpmākajos piecos gados vidēji 15%.

Rīgas pilsētas pašvaldībai šā gada desmit mēnešos ir ieņēmumu pārsniegums pār izdevumiem ir 34,9 miljonu eiro apmērā, veidojot naudas līdzekļu atlikums 101,4 miljonu eiro apmērā, kas, salīdzinājumā ar naudas līdzekļu atlikumu uz gada sākumu, ir par 48.miljoniem eiro vairāk.

Vienlaikus FM norāda, ka pašvaldību budžeta ieņēmumiem ik gadu ir tendence pieaugt, tajā skaitā arī Rīgas pilsētas pašvaldībai.

FM atzina, ka pašvaldībām detalizēti jāizvērtē sava finansiālā situācija, pārdomāti jānosaka prioritātes, kuras jārealizē atbilstoši faktiskajam budžeta ieņēmumu un resursu ietvaram, vienlaikus nodrošinot, ka netiek uzņemtas saistības bez finansiāla seguma.

Svarīgākais