Premjers: Nodokļu politika ir diskusijas un strīdus objekts kopš neatkarības atgūšanas

© Kaspars Krafts/ F64 photo Agency

Izmaiņas var veikt dažādiem nodokļiem, to bāzēm un proporcijām, šodien atklājot Finanšu ministrijas (FM) rīkoto nodokļu maksātāju forumu, atzina Ministru prezidents Māris Kučinskis (ZZS).

Kučinskis stāstīja, ka nodokļu politika ir diskusijas un strīdus objekts kopš neatkarības atgūšanas. Premjera ieskatā, par nodokļiem izsakās divu kategoriju cilvēki - konstruktīvie un destruktīvie.

"Destruktīvie ir gatavi apstrīdēt nodokļu politiku tikai tad, ja nodokļi tiktu atcelti vispār, turpretī konstruktīvie pieprasa, lai nodokļu politika ne tikai veicina ekonomiku, bet ir paredzama, lai uzņēmēji ar to var rēķināties ilgtermiņā," norādīja Kučinskis.

Ministru prezidents uzsvēra, ka Latvijā ir nepieciešams skaidrs, pārskatāms un vienkārši administrējams nodokļu režīms, lai iekasēto nodokļu apmērs 2020.gadā veidotu trešdaļu no iekšzemes kopprodukta (IKP), ko galvenokārt nodrošinātu ēnu ekonomikas samazināšana. Premjers atzina, ka nodokļu iekasējamība ik gadus ir jāpalielina par vienu procentpunktu.

Kučinskis atgādināja, ka valdības uzdevums joprojām ir nodrošināt nodokļu sloga pārnešanu no darbaspēka uz patēriņu, nekustamo īpašumu un dabas resursiem.

Pēc premjera teiktā, jaunajai Latvijas nodokļu stratēģijai ir jābūt izstrādātai un apstiprinātai līdz nākamā gada 1.aprīlim, bet līdz tam jāpanāk kompromiss visām iesaistītajām pusēm.

"Laika nav daudz, bet ir noteikti aspekti, par kuriem nedrīkstam aizmirst. Izmaiņas var veikt dažādiem nodokļiem, to bāzēm un proporcijām. Jāizlīdzina nodokļi, atceļot samazinātās likmes tiem nodokļiem, kam nav ietekmes uz Latvijas politisko mērķu sasniegšanu. Jādomā par izmaksu kompensāciju jūtīgajām sabiedrības grupām caur tieši mērķētiem instrumentiem. Lai palielinātu nodokļu ieņēmumus, ir jāsasaista nodokļu nomaksa ar pakalpojumu pieejamību. Savukārt nodevu sistēma ir jāpiemēro racionāli, pārskatot nodevas, kas ir ekonomiski neproduktīvas. Latvijā ir nepieciešama stabila, efektīva un uz ekonomikas izaugsmi orientēta nodokļu politika," uzsvēra Kučinskis.

Ekonomika

Labklājības ministrija (LM) strādā pie risinājumiem, kas ļautu pārtikas atbalstu un pamata materiālo palīdzību maznodrošinātajiem nodrošināt līdz 2026.gadam, primāri fokusējoties uz sociāli vismazāk aizsargātām iedzīvotāju grupām, aģentūrai LETA pavēstīja Finanšu ministrijā (FM).