Koalīcijā pagaidām nav kompromisu par nodokļu politiku

© Lauris Aizupietis, F64 Photo Agency

Lai arī valdošās koalīcijas frakcijām pagaidām neiezīmējas kompromiss nodokļu politiskas jautājumos, tas neapdraudot valdības stabilitāti.

Saeimas Sociālo un darba lietu komisija, kā arī Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisija šodien ar opozīcijas deputātu līdzdalību, "Vienotības" parlamentāriešiem balsojumos atturoties, konceptuāli atbalstīja piedāvājumu atteikties no minimālām sociālām iemaksām un līdz 15% palielināt mikrouzņēmumu nodokļa (MUN) likmi no 1.janvāra.

Saeima par šīm izmaiņām pirmajā lasījumā varētu balsot ceturtdien, bet galīgajā lasījumā - 20.decembrī. Pagaidām politiķu izteikumi neliecina, ka koalīcijas partijas šajā jautājumā varētu rast kompromisu. Vienlaikus politiķi pauž, ka valdības stabilitāti šis jautājums neapdraud un pašlaik valdības nomaiņa praktiski neesot iespējama.

Vaicāts, vai ar šodienas balsojumu komisijās sēdēs nav pārkāpts koalīcijas līgums, Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) valdes priekšsēdētājs Armands Krauze akcentēja, ka "nekas nav pārkāpts". Koalīcijas partneri joprojām strādā pie kompromisa panākšanas, uzsvēra Krauze. Viņš noliedza, ka koalīcijas stabilitāte būtu apdraudēta un norādīja, ka tā nebūs apdraudēta arī tad, ja viedokļi atšķirsies arī balsojumā Saeimā.

Politiķis atzina, ka viedokļu atšķirības traucē darbā, tomēr šī situācija neapdraud valdības pastāvēšanu. Viņš atgādināja, ka savulaik koalīcijai atšķīrās viedokļi par bēgļu uzņemšanu, kad "Vienotība" to esot atbalstījusi, bet ZZS un nacionālā apvienība "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK (VL-TB/LNNK) bija pret. Taču valdība turpināja strādāt, norādīja ZZS valdes priekšsēdētājs.

"Vienotības" priekšsēdētājs Andris Piebalgs atkārtoti uzsvēra, ka šis politiskais spēks nemēģina saasināt situāciju valdībā, turklāt visas partijas ir apliecinājušas, ka vēlas saglabāt valdību. Viņš arī uzsvēra, ka politiķi diskutē, lai vienotos par iespējamu kompromisu.

"Vienotība" ir sagatavojusi izskatīšanai Saeimā grozījumus likumā par valsts sociālo apdrošināšanu, kas paredz pārcelt minimālo sociālo iemaksu ieviešanas termiņu, kā arī grozījumus Mikrouzņēmumu nodokļa likumā, ar kuriem paredzēts nākamgad MUN likmi diferencēt, ļaujot uzņēmējiem izvēlēties starp jau iepriekš apstiprināto samazināto MUN 5% apjomā, vienlaikus maksājot arī minimālās sociālās iemaksas par uzņēmuma darbiniekiem, vai premjera plānoto paaugstināto MUN 15% likmi. Šāda izvēles iespēja ievērojami mazinās risku, ka valdības steigā pieņemtie lēmumi tiks apstrīdēti Satversmes tiesā, uzsver "Vienotība".

Arī VL-TB/LNNK līdzpriekšsēdētājs Raivis Dzintars pauda viedokli, ka koalīcijas līgums nav pārkāpts, un partijas gatavs turpināt sarunas šajā jautājumā, lai varētu panākt vienotu koalīcijas balsojumu. Vienlaikus viņš piebilda, ka pašlaik nav laika gaidīt. VL-TB/LNNK nepiekrīt "Vienotības" priekšlikumam pārcelt uz vēlāku laiku, nevis izslēgt normas par minimālām sociālām iemaksām.

Lai arī visas koalīcijas partijas apliecina gatavību turpināt sarunas un diskutēt, pagaidām tās neplāno mainīt savas nostājas par MUN likmi un minimālām sociālām iemaksām.

Svarīgākais