"Eurostat": Latvijā otrais lielākais nodarbinātības kritums ES

© f64

Latvijā šogad trešajā ceturksnī salīdzinājumā ar jūliju-septembri pērn bijis otrs lielākais nodarbinātības samazinājums Eiropas Savienībā (ES), liecina otrdien publiskotie ES statistikas departamenta "Eurostat" dati.

Saskaņā ar tiem Latvijā - tāpat kā Igaunijā - trešajā ceturksnī nodarbināto skaits sabiedrībā samazinājās par 1,1%. Lielāks kritums bijis Rumānijā (-1,4%), bet nedaudz mazāks tas bija Bulgārijā (-1%).

Pārējās ES dalībvalstīs reģistrēts nodarbinātības pieaugums. Lielākais nodarbināto skaita pieaugums gada izteiksmē jūlijā-septembrī bija Maltā (+3,8%), Luksemburgā (+3%), Īrijā un Spānijā (abās valstīs +2,8%), kā arī Kiprā (+2,7%). Lietuvā šā gada trešajā ceturksnī nodarbinātības līmenis bija par 1,5% lielāks nekā pirms gada.

ES nodarbinātība jūlijā-septembrī bija par 1,1% lielāka nekā pirms gada, bet eirozonā tā pieaugusi par 1,2%. Savukārt salīdzinājumā ar šā gada otro ceturksni šis rādītājs pieaudzis par 0,2% gan ES, gan eirozonā.

Savukārt ceturkšņa salīdzinājumā Latvijā jūlijā-septembrī nodarbināto personu skaits bija par 1,5% mazāks, kas bija lielākais kritums ES. Bez Latvijas nodarbinātības kritums reģistrēts vēl tikai Igaunijā (-1%), Bulgārijā (-0,7%), Lietuvā (-0,4%), Zviedrijā (-0,3%) un Itālijā (-0,1%).

Čehijā nodarbināto skaits saglabājās aprīļa-jūnija līmenī, bet lielākais nodarbināto cilvēku skaita pieaugums ceturkšņa salīdzinājumā reģistrēts Portugālē (+1,3%), Spānijā (+0,8%), Luksemburgā (+0,7%), kā arī Īrijā, Kiprā un Slovākijā (visās valstīs +0,6%).

Dati ceturkšņa izteiksmē nav pieejami par Rumāniju.

Ekonomika

Šosezon stāsies spēkā jaunas prasības ziemas riepām, un no 1.decembra ceļu satiksmē varēs izmantot tikai tādas ziemas riepas, kas marķētas ar "kalna un sniegpārsliņas" apzīmējumu, aģentūrai LETA pavēstīja Ceļu satiksmes drošības direkcijā (CSDD).

Svarīgākais