Cīrule: Nodokļu politika šobrīd visiem lojālajiem Latvijas iedzīvotājiem ir sāpīga tēma

© mk

Valsts ieņēmumu dienesta (VID) vadītāja Ilze Cīrule šorīt intervijā "900 sekundes" pauda, ka nodokļu politika šobrīd visiem lojālajiem Latvijas iedzīvotājiem ir sāpīga tēma.

Cīrule pauda, ka šāda situācija ir radusies, jo pagaidām nav konkrētības nodokļu politikā.

Jautāta par VID gatavību, ja Saeima lems par minimālo sociālo iemaksu atcelšanu, Cīrule stāsta, ka jāskatās, kas tiks nolemts.VID būtu gatavs līdz gada beigām sagatavot nodokļu administrēšanas sistēmas, ja tiktu apstiprinātas patlaban valdības koalīcijā apspriestās izmaiņas nodokļos, palielinot mikrouzņēmumu nodokļa (MUN) likmi.

VID sistēmas ir sagatavotas un VID ir gatavs administrēt minimālās sociālās iemaksas atbilstoši 2015.gada pieņemtajām normatīvo aktu izmaiņām, kam būtu jāstājas spēkā nākamgad. Ja tiks apstiprināta MUN paaugstināšana, nepieciešamās izmaiņas VID sistēmā varētu īstenot līdz plānotajām termiņam nākamā gada sākumā. Savukārt, ja būs vēl kādas variācijas, tad būs jāvērtē, kā tās ieviest.

''Skatoties uz galvenajiem finanšu rādītājiem un nodokļu plaisām, progress ēnu ekonomikas apkarošanā ir vērojams'', stāsta Cīrule. Lielajā ēnu ekonomikas plānā vairāki plāna punkti 2016. gadā bija vērsti uz sistēmas sakārtošanu. Cīrule arī vēsta, ka ir reāli iespējams no ēnu ekonomikas apkarošanas iekasēt 10 miljonus eiro, jo tiek vērsta pastiprināta uzmanība riska nozarēm, piemēram, būvniecībai. Vēl VID pastiprinātu uzmanību pievērsīs automašīnu tirdzniecībai. Tiks pieņemti grozījumi, kas motivēs autovadītājus savas mašīnas remontēt tikai licencētos servisos.

Svarīgākais