LTRK un LDDK atbalsta MUN celšanu līdz 15%

LTRK valdes priekšsēdētājs Jānis Endziņš © Kaspars Krafts, F64 Photo Agency

Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kamera (LTRK) un Latvijas Darba devēju konfederācija (LDDK) atbalsta premjerministra Māra Kučinska (ZZS) priekšlikumu paaugstināt mikrouzņēmuma nodokļa (MUN) likmi līdz 15%, daļu no nodokļa novirzot sociālajām iemaksām, tomēr joprojām saglabājas bažas par mikrouzņēmumu režīma izmantošanu negodīgās shēmās, šodien preses konferencē atzina abu uzņēmēju organizāciju pārstāvji.

LTRK valdes priekšsēdētājs Jānis Endziņš pauda uzskatu, ka optimāla MUN likme būtu 12%, tomēr 15% likme ir "sāpju slieksnis", kas varētu nemudināt mazos uzņēmumus pievērsties ēnu ekonomikai. "Ja MUN likme būs lielāka, nonāksim tādā pašā situācijā kā pirms tam, kad spēkā stājās mikrouzņēmumu regulējums, proti, ēnu ekonomika veidos 38% no iekšzemes kopprodukta. Ceru, ka ar MUN likmi 15% apmērā, liela daļa izvēlēsies turpināt legālu biznesu," viņš sacīja.

Endziņš atbalstīja Kučinska priekšlikumu veikt izmaiņas MUN un minimālo sociālo iemaksu regulējumā, jo minētā situācija bija jāatrisina. "Tas ir drosmīgs premjera solis. Lai arī diskusijas par izmaiņām notiek īsi pirms 1.janvāra, tomēr labāk šo kļūdu labot vēlāk, nekā nelabot vispār," uzsvēra LTRK vadītājs.

Vaicāts par partijas "Vienotība" paustajām bažām par Kučisnka piedāvāto priekšlikumu attiecībā uz sociālo nodrošinājumu mazajos uzņēmumos, Endziņš norādīja, ka viņam ir bažas par "Vienotības" bažām. "Ja regulējums saglabāsies, nākamgad daudzi darbinieki paliks bez darba. Vairāki LTRK biedri ir atzinuši, ka minimālo sociālo iemaksu dēļ viņi būs spiesti atlaist darbiniekus," teica LTRK valdes priekšsēdētājs.

Arī LDDK ģenerāldirektore Līga Meņģelsone piekrita, ka sistēma ir jāmaina, un jaunais piedāvājums izlīdzinās nodokļu atšķirību starp normālā režīmā strādājošajiem uzņēmumiem un mikrouzņēmumu režīmā strādājošajiem uzņēmumiem, kā arī tiks risināts jautājums par darbinieku sociālo nodrošinājumu.

Tajā pašā laikā Meņģelsone pauda bažas par to, vai jaunais regulējums kalpos kā zāles pret mikrouzņēmumu režīma izmantošanu dažādās uzņēmējdarbības optimizēšanas shēmās.

Savukārt Endziņš piebilda, ka pirms runāt par shēmošanu, ir jāsarēķina, cik patlaban aptuveni no 50 000 mikrouzņēmumiem šo režīmu izmanto negodprātīgi.

Jau vēstīts, ka Finanšu ministrija (FM) ir izstrādājusi grozījumus Mikrouzņēmumu nodokļa likumā, paredzot MUN likmi noteikt 15% apmērā. Vienlaikus plānots, ka no 2017.gada 70,4% no MUN ieņēmumiem tiks novirzīti valsts sociālās apdrošināšanas obligāto iemaksu (VSAOI) kontā, bet no 2018.gada sociālajām iemaksām paredzēts novirzīt 80% no MUN ieņēmumiem.

Grozījumi likumā paredz arī pārejas periodu, lai visi mikrouzņēmumi, kuri nav izlēmuši par piemērojamo nodokļu režīmu, to varētu izdarīt līdz 2017.gada 15.janvārim, piesakoties uz nodokļu režīmu atkarībā no apgrozījuma.