Latvijā gada vidējā inflācija tiek prognozēta 0,1% apmērā

© i.ytimg.com

Latvijā šogad vidējā gada inflācija būs 0,1% apmērā, aģentūrai LETA prognozēja Finanšu ministrijās (FM), komentējot šodien publiskotos datus par patēriņa cenu izmaiņām novembrī.

Ministrijā atzīmēja, ka Latvijā gada inflācija ir augusi trīs mēnešus pēc kārtas, novembrī salīdzinājumā ar pagājušā gada attiecīgo periodu sasniedzot šā gada augstāko līmeni - 1,3%. "Līdzvērtīgs vai pat neaudz augstāks cenu pieaugums gaidāms arī decembrī, tādējādi patēriņa cenas 2016.gadā vidēji būs par 0,1% augtākas nekā iepriekšējā gadā," prognozēja FM.

Ministrijā norādīja, ka, līdz ar pārtikas un degvielas cenu pieauguma atjaunošanos pēdējos divos mēnešos, arī preču cenas kopumā uzrādīja pieaugumu par 0,3% oktobrī un 0,6% novembrī. Tomēr novembrī lielāko devumu gada inflācijā nodrošināja pakalpojumu cenu kāpums par 2,9%. Taču līdzvērtīgs pakalpojumu cenu pieaugums novērojams kopš šā gada otrā pusgada, ko ietekmē pievienotās vērtības nodokļa ieviešana namu apsaimniekotājiem, kā arī cenu pieaugums veselības aprūpes, telekomunikācijas, finanšu un atpūtas pakalpojumiem.

Atbilstoši ANO Pārtikas un lauksaimniecības organizācijas datiem pārtikas cenas pasaules tirgos pēdējos mēnešos uzrāda vērā ņemamu pieaugumu, taču pārtikas cenu līmenis pasaulē joprojām saglabājas zems, tāpēc cenu pieaugums saglabāsies arī turpmāk, jo īpaši piena, eļļas un cukura produktiem. Tas radīs nelielu spiedienu uz pārtikas cenām arī Latvijā. Tādējādi pārtikas cenu gada pieaugums pāri diviem procentiem, kas vērojams pēdējos mēnešos, saglabāsies arī turpmāk. Pārtikas cenu pieauguma ietekme uz kopējo inflāciju novembrī bija 0,6 procentpunkti.

Savukārt degvielas cenas gada laikā palielinājās par 3,1%, tostarp benzīns novembrī bija par 4,5% dārgāks nekā pirms gada. Šonedēļ tika plānota naftas eksportētājvalstu organizācijas OPEC tikšanās ar pārējiem naftas ieguves valstīm par iespējamo naftas ieguves apmēru ierobežošanu. Šajā sanāksmes gaidīšanas kontekstā naftas cenas strauji palielinājās, atsevišķos tirdzniecības sesijas pārsniedzot 55 ASV dolārus par barelu robežu. Gadījumā, ja būs panākta vienošanas, naftas cena varētu vēl pieaugt. Taču pat ja nebūs panākta vienošanās par naftas ieguves apmēru ierobežošanu, acīmredzami, ka decembrī degvielas cenas kāpums būs vēl straujāks nekā novembrī, jo pērnā gada decembrī vidējā naftas cena bija ļoti zema - aptuveni 37 ASV dolāri par barelu, klāstīja FM.

Aģentūra LETA jau vēstīja, ka Latvijā šogad novembrī salīdzinājumā ar oktobri patēriņa cenas pieaugušas par 0,2%, bet gada laikā - šā gada novembrī salīdzinājumā ar 2015.gada novembri - inflācija sasniegusi 1,3%. Savukārt pēdējo 12 mēnešu vidējais patēriņa cenu līmenis, salīdzinot ar iepriekšējiem 12 mēnešiem, novembrī bija 0%.

Ekonomika

Šosezon stāsies spēkā jaunas prasības ziemas riepām, un no 1.decembra ceļu satiksmē varēs izmantot tikai tādas ziemas riepas, kas marķētas ar "kalna un sniegpārsliņas" apzīmējumu, aģentūrai LETA pavēstīja Ceļu satiksmes drošības direkcijā (CSDD).

Svarīgākais