Puse no ārvalstu investoriem plāno turpināt ieguldīt naudu Latvijā

© Dmitrijs Suļžics/ f64 photo agency

Puse no Latvijā strādājošajiem ārvalstu investoriem plāno turpināt ieguldīt naudu, secināts Ārvalstu investoru padomes Latvijā (ĀIPL) pētījumā "ĀIPL sentimenta indekss 2015-2016", kurā ietverts ārvalstu investoru vērtējums par Latvijas investīciju klimatu.

Gatavību turpināt investēt Latvijā pauduši 16 no 32 ārvalstu investoriem, savukārt desmit investori norādījuši, ka negrasās investēt. Taču seši investori vēl nav pieņēmusi lēmumu, vai viņi ir gatavi turpināt investēt.

Kāda pakalpojumu uzņēmuma pārstāvis atbildējis pastiprinoši, ka kompānija Latvijā vēl investēs 11 miljonus eiro, jo uzņēmumam patīk strādāt Rīgā, kā arī investīcijas veicina pieprasījums. Savukārt kāda nekustamo īpašumu kompānijas pārstāvis atzinis, ka uzņēmums plāno investēt nākamajos 2-5 gados.

Savukārt tās kompānijas, ka neplāno investīcijas, kā argumentus min vairākus faktorus, piemēram, nestabilā ekonomiskā situācija, neskaidrība par attīstības iespējām, pārlieku lielā birokrātija. Kāds apstrādes rūpniecības uzņēmums pat atzinis, ka tas palēnām pametīs Latvijas tirgu lielo enerģijas izmaksu dēļ.

Vaicāti, vai ārvalstu investori ieteiktu draugiem vai biznesa partneriem ieguldīt Latvijā, vairums atbildēja apstiprinoši, neskatoties uz iepriekš paustajām atbildēm par pašu plāniem investēt.

Jau ziņots, ka investīciju aktivitāte Latvijā saglabājas zemā līmenī, teikts Ārvalstu investoru padomes Latvijā (ĀIPL) pētījumā "ĀIPL sentimenta indekss 2015-2016", kurā ietverts ārvalstu investoru vērtējums par Latvijas investīciju klimatu.

ĀIPL valdes priekšsēdētāja Zlata Elksniņa-Zaščirinska norādīja, ka investīciju zemajai aktivitātei Latvijā ir vairāki iemesli. "Ārējos faktorus nav iespējams ietekmēt, tomēr mēs varam un mums vajag fokusēties uz tiem faktoriem, kurus varam ietekmēt, piemēram, mazināt iekšējās barjeras, tiekties pēc reāliem un taustāmiem rezultātiem, ieviešot atliktās strukturālās reformas, kā arī nodrošinot caurredzamu tiesu sistēmu, un radīt paredzamu un ilgtspējīgu nodokļu sistēmu," atzina Elksniņa-Zaščirinska.