Mainisies DnB Nord bankas īpašnieki

Neskatoties uz DnB Nord līdzīpašnieka – Vācijas bankas NordLB – plāniem atbrīvoties no savas akciju daļas šajā bankā, DnB Nord bankas ikdienā Latvijā nekas nav mainījies.

DnB Nord Latvijā joprojām sniedz visus bankas pakalpojumus līdzšinējā apjomā un cer, ka Vācijas laikraksta Handelsblatt neglaimojošie izteikumi nav ietekmējuši klientu uzticību.

Vācijas biznesa laikraksta Handelsblatt slejās ir lasāms, ka Vācijas banka NordLB ir izdarījusi secinājumus no zaudējumus nesošā biznesa Baltijā un atbrīvosies no savas akciju daļas (49%) kopuzņēmumā. 2009. gada pirmajos deviņos mēnešos NordLB zaudējumi šajā kopuzņēmumā sasniedza 158 miljonus eiro (111 miljonus latu), un ceturtajā ceturksnī tie, visticamāk, būs pieauguši. Baltijas valstīs IKP ir piedzīvojis divciparu skaitļos mērāmu kritumu, pastāvīgi palielinājās arī kredītu norakstīšanas apjomi. Tāpēc Vācijas banka vēlas atteikties no dalības šajā kopuzņēmumā un ir uzsākusi sarunas ar DnB Nor par savas daļas pārdošanu.

DnB Nord bankas sabiedrisko attiecību vadītāja Teika Lapsa Neatkarīgajai skaidroja, ka kopuzņēmuma dibināšanas brīdī noslēgtais akcionāru līgums paredz, ka 2010. gada sākumā iespējams sākt akcionāru struktūras pārvērtēšanas procesu un lielākajam akcionāram – norvēģu DnB Nor – ir tiesības iegādāties NordLB īpašumā esošās akcijas, kļūstot par 100% bankas DnB Nord īpašnieci. Šā gada 30. janvārī sācies akcionāru struktūras maiņas process, kas noslēgsies 30. jūlijā. Jau pagājušās nedēļas vidū DnB Nor izpilddirektors Rune Bjerke paziņoja: "Mēs esam gatavi atpirkt otra īpašnieka daļu un mēs esam gatavi pārņemt aktivitātes Baltijas valstīs un Polijā."

Šis darījums varētu notikt ne agrāk kā gada beigās, pieļāva T. Lapsa. Tas, par kādu summu DnB Nor būtu gatava iegādāties darījuma partnera daļu, oficiāli izpausts netiek.

T. Lapsa norādīja, ka līdz ar izmaiņām akcionāru struktūrā nekādā veida bankas klientiem saistošas izmaiņas nav plānotas un gaidāmas. Līdz ar akcionāru maiņu, protams, iespējamas nelielas izmaiņas, piemēram, darbinieku sastāvā, varbūt arī nosaukumā.

DnB Nord finanšu dati liecina, ka bankas zaudējumu kopapjoms pēc uzkrājumiem un nodokļiem pērn sasniedza 87,1 miljonu latu. Daudz sliktāki finanšu rādītāji par pagājušo gadu ir Swedbank, kuras zaudējumi pērn pārsniedz 300 miljonus latu, un SEB bankai (129 miljonu latu zaudējumi).

Svarīgākais