Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Ekonomika \ Latvijā

LTRK aicina parakstīties par mikrouzņēmumu saglabāšanu un grozījumiem likumā par minimālo VSAOI

© F64

Latvijas lielākā uzņēmēju biedrības Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kamera (LTRK) aicina ikvienu realizēt savas tiesības un izteikt viedokli par portālā www.manabalss.lv ierosinātajām iniciatīvām par minimālo valsts sociālo apdrošināšanas obligāto iemaksu veikšanu no pilna laika slodzēm, kā arī par mikrouzņēmumu režīma saglabāšanu arī turpmāk.

LTRK aicina iedzīvotājus būt atbildīgiem, jo ikviens pazīst kādu cilvēku, kurš strādā nepilnu slodzi vai ir mikrouzņēmuma darbinieks, tādēļ pastāv risks, ka viņi nākamgad var zaudēt darbu. Pašreiz pieņemtais likums paredz, ka katru strādājošo no nākamā gada 1.janvāra būs jāmaksā valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas no Latvijā noteiktās minimālās algas ¾ apmērā, neatkarīgi no tā vai darbinieks strādā pilnu slodzi vai vienu stundu mēnesī. Tas nozīmē, ka nodokļu slogs būtiski pieaugs, liekot darba devējiem izvēlēties - paturēt darbiniekus, vai nē.

Aptaujājot biedrus, LTRK noskaidroja, ka nepilna laika darbs ir nepieciešams daudzos gadījumos: 1) uzņēmējam tā saucamajās “pīķa stundās”; 2) uzņēmējam izbraukuma tirdzniecībā; 3) uzņēmējam, ja biznesa specifikas vai reģiona dēļ, pilna laika darbinieki vispār nav nepieciešami; 4) darbiniekam kā iespēja brīvajā laika piepelnīties blakus citiem darbiem; 5) darbiniekam kā iespēja brīvajā laikā piepelnīties, ja pamatā laiks ir aizņemts citādi, piemēram, audzinot bērnus, un tamlīdzīgi.

Ja likums 1.janvārī stāsies spēkā, cilvēki zaudēs iespēju piepelnīties un palielināsies nelegālā nodarbinātība, tāpēc LTRK aicina balso PAR lai līdz šā gada beigām grozītu likumus, paredzot, ka, pirmkārt, uz tiem cilvēkiem, kuri vienā vai vairākās darbavietās kopā nomaksā valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas vismaz no minimālās algas, šie noteikumi neattiecās, otrkārt, būtiski vairāk izņēmumus likuma nepiemērošanai tajos gadījumos, kad cilvēkiem tā ir vienīgā darba vieta, piemēram, cilvēkiem pirms pensijas vecumā, māmiņām u.c.

Tāpat LTRK aicina ikvienu gan mikrouzņēmuma īpašnieku, gan darbiniekus balsot par režīma saglabāšanu. 2010.gadā ieviestais mikrouzņēmumu režīms daudzus Latvijas iedzīvotājus rosināja uzsākt savu mazo biznesu. Pēc pētījumu datiem tie bija vairāk nekā 40%. Savukārt, pateicoties šim režīmam, beidzot sāka maksāt nodokļus gandrīz 50%.Diemžēl ierēdņu un politiķu neizpratnes, kā arī nespējas efektīvi izmantot jau šobrīd likumā paredzētos instrumentus, lai “izķertu” tos, kuri šo režīmu izmanto negodprātīgi, mikrouzņēmumu režīms tiek izbeigts, vienlaikus solot, ka nākotnē tiks izstrādāts cits mazajam biznesa atbilstošs režīms.

Šāds lēmums un nenoteiktība palielinās ēnu ekonomiku, vairos bezdarbu, mazinās jaunu cilvēku motivāciju uzsākt biznesu un vēl vairāk samazinās jau tā vārgo Latvijas ekonomikas tempu.Ņemot vērā minēto, balso PAR mikrouzņēmumu režīma saglabāšanu, to pilnveidojot, peņemot citu adekvātu režīmu mikro un mazajam biznesam.