Saeimas komisija noslēdz darbu pie budžeta paketes

© Vladislavs Proškins, F64 Photo Agency

Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisija šodien noslēdza darbu pie tā budžeta paketes, kopumā izskatot un atbalstot 57 likumprojektus.

Par visiem priekšlikumiem un likumu grozījumiem Saeima galīgajā lasījumā iecerējusi lemt nākamnedēļ, 23.novembrī.

Saeimas komisija šodien turpinās vērtēt priekšlikumus budžeta projektam un arī trīs gadu budžeta plānam.

Budžeta paketē iekļautie likumprojekti paredz izmaiņas dažādas jomās, tostarp vairākas pretrunīgi vērtētās ieceres. Piemēram, šodien deputāti atbalstīja izmaiņas Mikrouzņēmumu nodokļa likumā, noraidot priekšlikumus ilgāk saglabāt šo režīmu.

Vakar komisija izskatīja grozījumus Izglītības likumā, kas noteiks gadījumus, kad iespējams no darba atbrīvot valstij nelojālus pedagogus. Tāpat vakar deputāti lēma neatteikties no ieceres par solidāro atbildību nodokļu jomā būvniecības nozarē. Likumprojekta mērķis ir mazināt fiktīvu uzņēmumu piesaisti un neidentificētu darbinieku nodarbināšanu.

Budžeta un finanšu (nodokļu) komisija pauda atbalstu arī Jaunuzņēmumu darbības atbalsta likumprojektam. Jaunā likuma mērķis ir ieviest atbalsta programmas jaunuzņēmumiem un tādējādi veicināt to veidošanos Latvijā. Koncepcijā norādītais sasniedzamais mērķis paredz ik gadu reģistrēt 20 uzņēmumu un piesaistīt 120 augsti kvalificētus darbiniekus.

Pagājušajā nedēļā komisija atbalstīja arī grozījumus Elektroenerģijas tirgus likumā, paredzot, ka iecere par obligātās iepirkuma komponentes (OIK) diferencēšu varētu tikt īstenota no 2018.gada. Sākotnēji likumprojekts paredzēja šo ieceri īstenot 2017.gada pirmajā pusē, bet vēlāk koalīcija vienojās reformu pārcelt uz 2018.gadu.

Deputātiem bija plašas diskusijas par vairākiem likumprojektiem, un komisijas vadītājs Jānis Vucāns (ZZS) norādījis, ka, lemjot par budžetu, komisijai nebūtu jāizšķiras par iepriekš neatrisinātiem konceptuāliem jautājumiem.

Galvenokārt līdz šim tika atbalstīti koalīcijas deputātu priekšlikumi, savukārt opozīcija brīžiem asajās debatēs kritizēja valdošos partiju ieceres.

Kā ziņots, Saeimas komisija nākamā gada valsts budžeta projekta un to pavadošo likumprojektu otrajam lasījumam kopumā saņēmusi teju 1300 priekšlikumu.

Summa, par kuru tiktu atbalstīti priekšlikumi nākamā gada budžeta projektam, varētu pieaugt, pārsniedzot pat 20 miljonus eiro, liecina aģentūras LETA rīcībā esošā neoficiālā informācija.

Priekšlikumos par papildu izdevumiem nākamā gada budžetā Saeimas deputāti rosina piešķirt papildu miljonus sporta būvēm, reliģiskām organizācijām, dažādiem pašvaldību, kā arī citiem projektiem.

Ekonomika

Gada inflācija eirozonā septembrī samazinājusies līdz 1,8% salīdzinājumā ar 2,2% augustā, tādējādi reģistrēts zemākais līmenis kopš 2021.gada aprīļa, liecina otrdien publiskotais Eiropas Savienības statistikas departamenta "Eurostat" ātrais novērtējums.