Ārvalstu investori vēlas straujākas pārmaiņas ekonomiskās situācijas uzlabošanā

© Dmitrijs Suļžics/ f64 photo agency

Ārvalstu investori vēlas straujākas pārmaiņas ekonomiskās situācijas uzlabošanā, intervijā aģentūrai LETA sacīja Ārvalstu investoru padomes Latvijā (ĀIPL) izpilddirektore Marta Jaksona.

ĀIPL bieži sadarbojas ar politikas veidotājiem, iesakot konkrētus rīcības virzienus. Reizi gadā biedrība tiekas ar valdību, kad ĀIPL prezentē nozaru darba grupu secinājumus un rekomendācijas, piemēram, tieslietās, izglītībā, veselības aprūpē.

"Tas ir veiksmīgs formāts, pat unikāls, un ĀIPL biedri novērtē šādu iespēju. Taču šis nav vienīgais formāts, kādā sadarbojamies. Mums ir arī regulāra sadarbība ar ministrijām, kurām sniedzam savas rekomendācijas, piedalāmies dažādās darba grupās. Savukārt, runājot par rezultātiem, jāsaka, ka gribētos, lai pārmaiņas notiek straujāk. Piemēram, ir labi, ka sākts risināt maksātnespējas jautājumus, taču vēlamies ātrāk redzēt reālu progresu. Mūs neinteresē formālas izmaiņas likumu pantos, bet gan pieņemto lēmumu reāla iedzīvināšana praksē, lai investoriem būtu pārliecība, ka viņu tiesības tiek ievērotas un aizsargātas," uzsvēra Jaksona.

Viņa virzību uz maksātnespējas jomas sakārtošanu vērtēja pozitīvi, tomēr ĀIPL ir svarīgi, lai šīs izmaiņas nav tikai likumos vai citos tiesību aktos. "Ir jābūt skaidrībai, kā norit maksātnespējas process, kā tas tiek uzraudzīts, cik caurredzams ir maksātnespējas procesa administratora darbs utt. Mazāk jākoncentrējas uz normatīvo aktu izstrādi, bet vairāk uz pārmaiņu ieviešanu. Patlaban maksātnespējas jomas reforma ir procesā," atzina ĀIPL izpilddirektore.

Aicināta skaidrot to, ka publiskajā telpā bieži izskan politiķu teiktais, ka viņi atbalsta uzņēmēju priekšlikumus, tomēr to īstenošana kavējas, Jaksona uzskata, ka tam ir vairāki iemesli, no kuriem būtisks ir fakts, ka reformas ieviest nav nemaz tik viegli un ātri.

"ĀIPL ir aktualizējusi diskusijas par vairākām problēmām, piemēram, par darbaspēka pieejamību un kvalitāti. Skaidrs, ka šeit nevar panākt progresu uzreiz, jo tas ir ilgs process, kur efektu var iegūt tikai pēc ilgāka laika. Jāatzīst, ka reizēm ir grūti panākt vienotu politisko gribu jautājumos, kas jārisina ilgtermiņā un kuru pozitīvais efekts nebūs uz nākamajām vēlēšanām. Līdzīgi ir ar strukturālajām reformām, par kuru sākšanu vai pabeigšanu tiek runāts ilgi, piemēram, veselībā un izglītībā," piebilda Jaksona.

Patlaban ĀIPL uzmanības lokā ir virkne jautājumu, kas prasa politisku atbalstu. Pēc Jaksonas teiktā, galvenie jautājumi ir saistīti ar demogrāfiju un izglītību, darbaspēka pieejamību un kvalitāti.

"Tāpat jārunā par tiesu sistēmu, likuma varu, investīciju aizsardzību un maksātnespējas procesa uzraudzību. Svarīgas ir arī strukturālās reformas nodokļu politikā, pie kuras pārveides patlaban tiek strādāts. Investoriem ir svarīga prognozējama biznesa vide, jo daudzi uzņēmumi plāno savu darbību ilgtermiņā, piemēram, ir tādi ĀIPL biedri, kas savas investīcijas plāno 20-25 gadus uz priekšu," uzsvēra Jaksona.

ĀIPL ir sabiedriska organizācija, kurā apvienojušies lielākie ārvalstu uzņēmumi Latvijā, kā arī ārvalstu tirdzniecības kameras un Rīgas Ekonomikas augstskola. ĀIPL biedru uzņēmumi pārstāv ap 30% jeb 2,2 miljardus eiro no tiešajām ārvalstu investīcijām Latvijas uzņēmumos. ĀIPL meklē un iesaka risinājumus, lai sadarbībā ar Latvijas valdību uzlabotu un attīstītu uzņēmējdarbības un investīciju vidi valstī. Risinājumus un priekšlikumus izstrādā darba grupas, kuru sastāvā darbojas investoru uzņēmumu un ārvalstu tirdzniecības kameru pārstāvji.