Lembergs: Latvijai gadā nepieciešami vismaz 50 investīciju projekti ar augstu pievienoto vērtību

Latvijai gadā būtu nepieciešami vismaz 50, bet labāk 100 investīciju projekti ar augstu pievienoto vērtību, un jau pēc pieciem gadiem valstī jūtami uzlabotos dzīves līmenis, uzskata Ventspils domes priekšsēdētājs Aivars Lembergs.

Šādu viedokli Ventspils mērs pauda preses konferencē pēc līguma parakstīšanas par Eiropas Savienības līdzfinansētā SIA "Malmar Sheet Metal" projekta "Autotransporta detaļu un piederumu ražotnes izveide" īstenošanu Ventspilī.

"Valstis, kuras orientējas uz pakalpojumu sfēru, - tās nav industriālas valstis un tās neveido civilizācijas mugurkaulu. Latvijai būtu jāorientējas uz industrializāciju," paziņoja Lembergs.

Jau ziņots, ka "Malmar Sheet Metal" projekts "Autotransporta detaļu un piederumu ražotnes izveide", kas paredz ilgtermiņa ieguldījumus Ventspilī, atbalstīts aktivitātē "Augstas pievienotās vērtības investīcijas".

No 34 projektiem, kas atbalstīti Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras (LIAA) administrētajā aktivitātē "Augstas pievienotās vērtības investīcijas" un saņems līdzfinansējumu no Eiropas Savienības, seši projekti tiek īstenoti Ventspilī. Ventspilī atbalstu saņēmis SIA "Bucher Schoerling Baltic" mašīnbūves ražotnes attīstības projekts, masīvkoksnes šūnmateriāla ražošanas uzņēmuma SIA "Dendrolight Latvija" izveidošana, būvniecības moduļu industriālā ražošana uzņēmumā SIA "Bau-How Baltic", autotransporta detaļu un piederumu ražotnes SIA "Malmar Sheet Metal" izveide, SIA "Ventspils nafta termināls" ražošanas kompleksa izveide degvielas bagātināšanai ar šķidro butānu un SIA "Ecoplast" profilētu un plakanu daudzslāņu polivinilhlorīda jumta segumu ražotnes izveide.

LIAA direktors Andris Ozols informēja, ka no 34 atbalstītajiem projektiem četri nav izpildījuši līguma prasības, tāpēc tiem ir atteikta līdzfinansējuma piešķiršana. "Tomēr šo četru projektu iesniedzēji vēl var vērsties Ekonomikas ministrijā ar saviem pretargumentiem," sacīja Ozols.

"Mums ir svarīgi veicināt eksportspējīgu ražošanu ar augstu pievienoto vērtību, tāpēc ir jāizvērtē, kuri uzņēmumi iesniedz nopietnus un konkurētspējīgus projektus un kuriem konsultanti ir vienkārši ieteikuši pamēģināt tikt pie Eiropas Savienības līdzfinansējuma," sacīja Ozols.

Svarīgākais