"Balticovo" plāno uzsākt bioloģisko olu pārdošanu

© Mārtiņš Zilgalvis/ f64 photo agency

AS "Balticovo" jau nākamgad plāno uzsākt bioloģisko jeb 0. kategorijas olu pārdošanu, ko uzņēmumam piegādās vietējā zemnieku saimniecība.

Savukārt Madonas reģionālajā filiālē plānots investēt aptuveni 150 tūkstošiem eiro, lai izveidotu brīvās turēšanas apstākļos dzīvojošu vistu novietnes un pastaigu laukumus.Tiekoties uzņēmuma ražotnē Iecavā, "Balticovo" vadība žurnālistiem un sadarbības partneriem apliecināja, ka tiek ievērotas visas ES un Latvijas normatīvu prasības vistu labturībā un pārējo ražošanas procesu nodrošināšanā. Eksporta tirgos visvairāk tiek novērtēti inovatīvie olu produktu ražojumi.

“Patērētājiem, kurus šokēja dzīvnieku aizstāvju izplatītie video, vajadzētu iepazīties ar Pārtikas un veterinārā dienesta fotogrāfijām no mūsu vistu fermām, kā arī šodien mediju safilmēto materiālu. Uzraugi apliecināja, ka putnu blīvums Balticovo novietnēs atbilst labturības prasībām, dējējvistām ir nodrošināta atbilstoša platība, brīva piekļuve barībai, ūdenim un laktām, un visi sprosti ir aprīkoti ar ligzdām. Balticovo nav ko slēpt, un gribētos, lai arī aktīvisti, kas radīja šo ažiotāžu arī būtu līdz galam atklāti. Mums šķiet aizdomīgi, ka Igaunijas tirgū dzīvnieku aizstāvju kampaņa nav pret vistu turēšanu sprostos, ko dara arī Igaunijas ražotāji, bet gan pret Balticovo olām,”uzsver Balticovo komercdirektors Toms Auškāps.

Balticovo valdes priekšsēdētājs Vadims Vlasovs atgādināja, ka Balticovo ir vietējā kapitāla uzņēmums, kas peļņu investē attīstībā, nevis to dividendēs izņem ārvalstu īpašnieki. “Jaunputnu novietņu būvniecībā un iekārtās drīzumā investēsim vairāk nekā 800 tūkstošus eiro. Savukārt, lai Madonas filiālē tiks izveidotas telpas vistām brīvas turēšanas apstākļos. Izveidosim pastaigas laukumus un aprīkosim telpas ar atbilstošām iekārtām. Provizoriski plānots investēt līdz 150 tūkstošiem eiro. Jau nākamgad plānojam uzsākt arī bioloģisko jeb 0. kategorijas olu pārdošanu, kuras sākotnēji paredzēts tirgot Latvijā, bet nākotnē varētu piedāvāt arī eksporta tirgos,” skaidro V. Vlasovs.

Madonas filiāles reorganizācija patērētājiem nodrošinās 1. numura brīvās turēšanas apstākļos dētas olas. Līdz ar to tiks palielināti 1. numura olu ražošanas apjomi, jo Balticovo jau šobrīd patērētajiem piedāvā ārpus sprostiem dējušu vistu olas ar zīmolu Mājas un Zemnieku olas. “Esam gatavi ražošanu pārstrukturēt atbilstoši patērētāju pieprasījumam, bet tas, ko redzam tagad, ka no 100 olu pircējiem tikai 2 izvēlas ārpus sprostiem dējušu vistu olas. Iedzīvotāju pirktspēja ir tāda, ka 98 pircēji izvēlas daudz lētākās 3. numura olas, bet premium kategorijas olas nevar atļauties,” norāda T. Auškāps.

Uzņēmums jau vairākus gadus uztur starptautiska līmeņa kvalitātes sistēmu, kuru apliecina prestižais BRC pārtikas drošības un ISO kvalitātes sertifikāti. “Pateicoties Lielbritānijas mazumtirdzniecību apvienības standartam BRC, Balticovo produkcija ir arī lielākajās mazumtirdzniecības ķēdēs Eiropā,” uzsver V. Vlasovs. Vienlaikus uzņēmuma vadība atklāj, ka eksporta tirgos panākumus izdodas gūt ar inovatīviem olu produktiem, kas Baltijas tirgū daļai patērētāju joprojām ir sveši. No kopējā pārdoto Balticovo ražoto produktu apjoma šķidro olu produkti pērn veidoja 16%, bet 76% no pārdotajiem Balticovo produktiem bija patēriņa olas. Balticovo Olu baltuma un bezglutēna Plāno pankūku mīklas ražošanas apjomus šogad plānots kāpināt par 20%.

Balticovo atgādina, ka olu kontrole līdz tā nonāk līdz patērētājam iedalāma daudzos posmos - olas tiek apstarotas ar ultravioleto gaismu, kas iznīcina baktērijas uz olas čaumalas, katra ola tiek nosvērta, lai precīzi sadalītu pa svara kategorijām, tās tiek skanētas ar Ultra HD kamerām pārbaudot vai to čaumala ir tīra, kā arī pārbaudītas vai olu čaumala nav ieplaisājusi, kā pēdējais no pārbaudes mehānismiem ir olas pārbaude, vai olā nav asins ieslēgumi. Tikai pēc šiem kontroles mehānismiem ola tiek marķēta un novirzīta tirdzniecībai kā A šķiras olas. Tādējādi Balticovo garantē, ka uzņēmuma produkcijas lietošana cilvēka uzturā ir droša, ko apliecina arī uzraugošo iestāžu atzinumi.

Kopumā Balticovo vistu labturības apstākļu pilnveidošanā jau šobrīd ir investējis vairāk nekā 30 miljonus eiro. Pateicoties investīcijām Balticovo ir atzīts par vienu no modernākajiem un lielākajiem olu ražošanas uzņēmumiem Ziemeļeiropā.