Ministre: 2017. gada budžets paredzēts visiem

© Dmitrijs Suļžics, F64 Photo Agency

Saeimā iesniegtais budžets nav tikai valdības, bet visas Latvijas budžets, kas paredzēts īstiem cilvēkiem reģionos, skolotājiem, medicīnas darbiniekiem, karavīriem, jauniešiem un vecvecākiem, šodien runā Saeimā sacīja finanšu ministre Dana Reizniece-Ozola (ZZS).

Budžeta projekta 2017.gadam veidošanu raksturoja atvērtība daudzām jaunām un labām idejām, ņemot vērā arī pašvaldību un arodbiedrību viedokli, skaidroja ministre. Viņa norādīja, ka budžeta projektā paredzēts uzlabot valsts pārvaldes efektivitāti.

Reizniece-Ozola uzsvēra, ka budžeta projektā ir sperti svarīgi soļi, lai citu pēc cita nocirstu ēnu ekonomikas pelēkos taustekļus. Politiķe akcentēja, ka budžeta prioritāte ir ārējā un iekšējā drošība, kā arī izglītība un veselība. Lauvas tiesa no budžeta jeb 2,84 miljardi eiro ir paredzēti valsts iedzīvotāju sociālajai aizsardzībai, piebilda politiķe.

Ir izdevies ielikt svarīgu pamatu pozitīvām pārmaiņām arī labklājības un demogrāfijas jomā, sacīja ministre, vēlot saturīgas debates par budžeta paketes likumprojektiem.

Kā ziņots, Saeima šodien ārkārtas sēdē pirmajā lasījumā lemj par budžeta projektu 2017.gadam, kā arī saistītajiem likumprojektiem.

Budžeta projektā plānotie ieņēmumi ir 8,066 miljardi eiro, savukārt izdevumi - 8,367 miljardi eiro. Salīdzinot ar 2016.gada budžetu, nākamgad plānotie valsts budžeta ieņēmumi paredzēti par 664 miljoniem eiro lielāki. Savukārt valsts budžeta izdevumi nākamgad paredzēti par 681 miljonu eiro lielāki nekā šogad.

Budžeta izdevumu pārskatīšanas rezultātā tika rasti papildu 60 miljoni eiro, kurus novirzīt kopējām iniciatīvām un nozaru prioritārajiem pasākumiem. Budžeta izdevumu pārskatīšana turpmāk būs regulāra prakse, uzsver Finanšu ministrija (FM).

Ekonomika

Gada inflācija eirozonā septembrī samazinājusies līdz 1,8% salīdzinājumā ar 2,2% augustā, tādējādi reģistrēts zemākais līmenis kopš 2021.gada aprīļa, liecina otrdien publiskotais Eiropas Savienības statistikas departamenta "Eurostat" ātrais novērtējums.