Asociācija: Viens no lielākajiem izaicinājumiem mazumtirdzniecībā nākotnē būs darbaspēka pieejamība

© f64

Viens no lielākajiem izaicinājumiem mazumtirdzniecībā nākotnē būs darbaspēka pieejamība, aģentūrai LETA prognozēja Latvijas Pārtikas tirgotāju asociācijas (LPTA) izpilddirektors Noris Krūzītis.

"Viens no lielākajiem izaicinājumiem, ko mēs redzam, ir darbaspēks. Šī problēma - darbaspēka pieejamība - saasināsies arī nākotnē," teica Krūzītis.

Viņš piebilda, ka iepriekšminēto problēmu tirgotāji risina dažādi. Atsevišķi Latvijā lielākie mazumtirgotāji darbiniekiem maksā lielākas algas nekā vidēji nozarē. Tāpat mazumtirgotāji veikalos izvieto automātiskās norēķinu kases, kurās pircēji paši var norēķināties par kārotajām precēm. Aktīvi norit darbs arī pie bezkontakta karšu ieviešanas, lai paātrinātu norēķinus. Tirdzniecības uzņēmumi ik gadu iegulda līdzekļus arī personāla apmācībā, lai paaugstinātu darbinieku kvalifikāciju.

Krūzītis piebilda, ka viens no risinājumiem ir arī darbinieku piesaiste Rīgai no citām apdzīvotām vietām, jo lielākā darbaspēka pieejamības problēma ir galvaspilsētā. "Ārpus Rīgas darbaspēka problēma pēc būtības nav tik izteikta, bet pamatā problēma ir nogādāt darbiniekus no citiem reģioniem uz darba vietu Rīgā," sacīja LPTA vadītājs, piebilstot, ka, lai atvieglotu šo problēmu, ārpus Rīgas mītoša personāla transportēšanu nevajag aplikt ar darbaspēka nodokļiem.

Aģentūra LETA jau vēstīja, ka Latvijas mazumtirdzniecības uzņēmumu apgrozījums šogad astoņos mēnešos, pēc kalendāri izlīdzinātiem datiem, salīdzināmās cenās palielinājies par 2% salīdzinājumā ar pagājušā gada attiecīgo laika periodu.

LPTA ir apvienojušies mazumtirdzniecības uzņēmumi "Maxima Latvija", "Rimi Latvia" un "Narvesen Baltija".

Ekonomika

No 4.novembra līdz 4.decembrim lauksaimnieki, kooperatīvi un zinātniskās institūcijas varēs pieteikties 79,748 miljonu eiro atbalstam vairākos pasākumos saimniecību vai uzņēmumu izaugsmes veicināšanai, energoefektivitātes palielināšanai, biodrošības pasākumu ieviešanai un citām aktivitātēm, liecina Lauku atbalsta dienesta (LAD) publiskotā informācija.

Svarīgākais