Aptauja: Latvieši ir apmierinātāki ar savu darbu nekā Lietuvā; novērtē uz 6

© f64

Personāla atlases uzņēmums CV-Online veicis aptauju Baltijas valstīs, lai noskaidrotu kopējo darbinieku apmierinātības līmeni ar savu darbavietu. Aptaujas rezultāti liecina, ka latvieši kopumā ar pašreizējo darbavietu un apstākļiem ir mazāk apmierināti nekā igauņi, bet apmierinātāki nekā lietuvieši.

Aptaujas dalībnieki tika aicināti novērtēt savu kopējo apmierinātību ar pašreizējo darbavietu 10 baļļu skalā, kur 10 ir ļoti apmierināti, bet 1 ļoti neapmierināts, ietverot tādus faktorus kā atalgojums, darba vide, kolēģi, vadība, karjeras izaugsmes iespējas u.c. Rezultāti liecina, ka visās Baltijas valstīs apmierinātības līmenis ir vidējs: Latvijā vērtējums ir 6.18, Igaunijā 6.4, bet Lietuvā strādājošie savu apmierinātību novērtējuši salīdzinoši viszemāk - ar 5.73.

Analizējot apmierinātākos darbiniekus pēc ieņemamā amata, visās trijās Baltijas valstīs visaugstākos rādītājus uzrādīja augstākā līmeņa vadītāji, bet zemākos strādnieka pozīcijā strādājošie. Latvijas apmierinātākie darbinieki strādā tādās amata pozīcijās kā augstākā līmeņa vadītājs (7,37), speciālists (6,55) un vidējā līmeņa vadītājs (6,49), bet mazāk apmierinātie - strādnieks (5,24) un klientu apkalpošanas speciālists (5,41).

Vērtējot aptaujas rezultātus Baltijas valstu līmenī, jāatzīst, ka Igaunijā un Latvijā apmierinātākie darbinieki atrodami informācijas tehnoloģiju nozarē, kur ir viens no augstākajiem vērtējumiem, turpretī Lietuvā šajā pašā nozarē strādājošie savu kopējo apmierinātību ar darbavietu novērtējuši ar vērtējumu 5, kas ir zemāks par vidējo atzīmi Lietuvā strādājošajiem. Būtiska atšķirība novērojama arī starp valsts un pašvaldību iestāžu darbiniekiem Baltijas valstīs, kas apliecina, ka Lietuvā un Igaunijā šajā sektorā strādājošie ir apmierinātāki ar darbavietu kopumā nekā Latvijā.

Latvijā kopumā apmierinātākie darbinieki ar pašreizējo darbavietu strādā tādās jomās kā informācijas tehnoloģijas, personāla vadība un mediji, bet vismazāk apmierinātākie - sabiedriskajā ēdināšanā, pārdošanā, tirdzniecībā un valsts un pašvaldību iestādēs.