Darba devēji apšauba Latvijas nodokļu sistēmas augsto vērtēumu starp OECD valstīm

© f64/ Dmitrijs Suļžics

Apgalvojums, ka Latvijā ir trešā konkurētspējīgākā nodokļu sistēma Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijas (OECD) valstīs, neiztur kritiku, uzskata Latvijas Darba devēju konfederācijā (LDDK).

LETA jau rakstīja, ka Latvijā ir trešā konkurētspējīgākā nodokļu sistēma OECD dalībvalstu vidū, liecina organizācijas jaunākais "Starptautiskais nodokļu konkurētspējas indekss". Kopējā nodokļu konkurētspējas reitingā Latvija ierindojas trešajā vietā, atpaliekot no Igaunijas un Jaunzēlandes.

LDDK norāda, ka šādi rezultāti nav iegūti pašas OECD "jaunākā "Starptautiskā nodokļu konkurētspējas indeksa"" pētījumā, kā tiek apgalvots medijos, bet ir kādas ASV bāzētas organizācijas iegūti rezultāti (www.taxfoundation.org), kas pētījumu acīmredzot ir veikusi pēc savas, iespējams, unikālas, taču citur reti pielietotas metodoloģijas.

"Pētījumā, kas ir izsaucis gan samērā plašu publicitāti Latvijā, gan arī ironiskus komentārus internetā, ir salīdzinātas OECD dalībvalstu nodokļu sistēmas, taču to nav veikusi pati OECD," atzīmē LDDK.

LDDK norāda, ka šie rezultāti atšķiras no citos pētījumos iegūtajiem, kā arī ir pretrunā ar Latvijas uzņēmēju praktiskajā darbībā iegūto pieredzi.

LDDK uzskata, ka Latvijā nodokļu politikas jomā nesenā pagātnē ir pieņemti lēmumi, kas nelabvēlīgi ietekmē gan ekonomiskās attīstības tempus, gan valsts konkurētspēju. Tieši tāpēc ir panākta vienošanās ar valdību par nepieciešamību strādāt pie jaunas, konkurētspējīgas un prognozējamas nodokļu politikas, lai nodrošinātu nodokļu maksātāju skaita pieaugumu un investīciju apjoma palielināšanos. "Tikai izstrādājot un ieviešot patiešām konkurētspējīgu nodokļu sistēmu, Latvijai vairs nevajadzēs lepoties ar rezultātiem, kas iegūti, izmantojot retas metodoloģijas, bet mūsu nodokļu sistēma tiks augstu novērtēta patiešām autoritatīvos pētījumos," uzsver LDDK.

Ekonomika

Latvijā patēriņa cenas šogad septembrī salīdzinājumā ar augustu pieauga par 0,3%, bet gada laikā - šogad septembrī salīdzinājumā ar 2023.gada septembri - palielinājās par 1,4%, kamēr mēnesi iepriekš gada inflācija bija 0,7%, liecina Centrālās statistikas pārvaldes dati.