Par solidaritātes nodokļa saglabāšanu diskutēs

© F64

Solidaritātes nodokļa ieņēmumi ir ļoti labi, taču par šī nodokļa saglabāšanu vēl tiks diskutēts, šodien pēc valdības sēdes žurnālistiem sacīja finanšu ministre Dana Reizniece-Ozola (ZZS).

Ministre stāstīja, ka šā gada pirmajā ceturksnī no solidaritātes nodokļa tika iekasēti divi miljoni eiro. "Tas ir ļoti labs rādītājs," piebilda Reizniece-Ozola.

Tāpat viņa atzina, ka solidaritātes nodoklī samaksātais liecina, ka ne visi uzņēmēji ir meklējuši veidus, kā šī nodokļa samaksu apiet.

Vaicāta par uzņēmēju organizāciju bažām, ka 2017.gada budžetā nav risināts jautājums par solidaritātes nodokli, Reizniece-Ozola norādīja, ka par šo jautājumu vēl varēs diskutēt 2017.gada budžeta izskatīšanas laikā Saeimā.

Tāpat ministre informēja, ka Finanšu ministrija līdz nākamā gada budžeta apstiprināšanai Saeimā veiks aprēķinus par solidaritātes nodokļa atcelšanas fiskālo ietekmi.

Saeimas pērn atbalstītais Solidaritātes nodokļa likums stājās spēkā šā gada janvārī. Solidaritātes nodokli piemēro darba ņēmēju atalgojuma daļai, kura pārsniedz valsts sociālās apdrošināšanas obligāto iemaksu griestus. Tie patlaban ir 48 600 eiro.

Ieviešot šo likumu, tika skaidrots, ka likuma mērķis ir mazināt nodokļu regresivitāti darba ņēmējiem, pašnodarbinātajiem ar augstāku ienākumu līmeni, vienlaikus nodrošinot valsts pamatbudžeta ieņēmumus iedzīvotāju sociālās aizsardzības un nevienlīdzības mazināšanas pieaugošo vajadzību finansēšanai.

Uzņēmēju organizācijas aicinājušas solidaritātes nodokli atcelt.

Vairāki uzņēmumi un darba ņēmēji apstrīdējuši solidaritātes nodokļa ieviešanu konstitucionālajā tiesā, un Satversmes tiesa ierosinājusi vairākas lietas par atsevišķu Solidaritātes nodokļa likuma normu atbilstību Satversmei.