PB ekonomists: Izdevumu samazinājumi Latvijā bijuši loģikas vadīti

Pasaules bankas Eiropas un Centrālāzijas reģionālā biroja vadošais ekonomists Trūmans Pakards slavē Latvijas valdības pieņemtos lēmumus budžeta izdevumu samazināšanai, uzteicot to pārdomātību un loģiskumu.

"Griezumi ir bijuši dziļi, tie ir bijuši ātri un nopietni, bet tie ir tikuši virzīti ar loģisku pamatojumu, un tas ir apbrīnas vērts," intervijā aģentūrai LETA atzina Pakards, piebilstot, ka, atrodoties starptautisku novērotāju lomā, PB var tikai ar pārsteigumu atskatīties uz valdības paveikto un valdību ar to arī apsveikt.

Kā uzsver ekonomists, nesenā pagātnē piedzīvoto Āzijas un Latīņamerikas ekonomisko krīžu kontekstā minami tikai daži piemēri tādiem valstu īstenotiem fiskālās konsolidācijas pasākumiem, kas vidējā termiņā nodrošinātu to iznākumu uzlabošanos, jo ierastā prakse ir visaptverošu izdevumu samazināšana, tomēr Latvijas gadījumā noticis atšķirīgi.

PB pārstāvis Latvijas valdības īstenotos reformu pasākumus veselības un izglītības nozarēs un valsts pārvaldē, kā arī aktivitātes sociālā nodrošinājuma jomā kopumā vērtē ļoti pozitīvi, uzsverot, ka pretējā gadījumā PB Latviju nespētu nodrošināt ar nepieciešamo atbalstu, kas vērsts sociālās drošības tīkla stratēģijā paredzēto pasākumu īstenošanai.

"Atskatoties, ko Latvijas valdība sasniegusi ļoti sarežģīta gada gaitā un salīdzinot ar to, par ko patlaban tiek diskutēts Grieķijā vai kas paveikts Īrijā - valstīs, kas pārdzīvo ļoti līdzīgus saspīlējumus - mēs uzskatām, ka, ņemot vērā apstākļus, valdībai veicies ievērojami labi," viņš piebilst.

Svarīgākais