Biržā jūtamas ekonomikas stabilizēšanās vēsmas

Biržas NASDAQ OMX Riga iniciētajā pētījumā atklāta sakarība starp Latvijas uzņēmumu akciju cenu biržas indeksa OMX Riga izmaiņām un Latvijas iekšzemes kopprodukta (IKP) izaugsmi pēc diviem ceturkšņiem.

Pēc analītiķu prognozēm, kas balstītas uz pašreizējām biržas indeksa izmaiņām, ekonomika Latvijā tuvākā nākotnē stabilizēsies.

Ekonomikas apsteidzošie indikatori, tādi kā akciju un noskaņojuma indeksi, ir plaši pazīstami ASV un citās valstīs, tomēr līdz šim nebija zināms, vai šāda kopsakarība darbojas arī Latvijā. Šāds pētījums Baltijas ekonomikas izaugsmes prognozēšanai veikts pirmoreiz.

Šā pētījuma rezultāti liecina, ka arī Latvijā, līdzīgi kā tas ir attīstīto valstu tirgos, pastāv vairāki apsteidzošie indikatori, kas apsteidz Latvijas ekonomikas datus par vienu līdz diviem ceturkšņiem. Akciju cenu indeksa izmaiņas biržā ir iespējams izmantot, lai prognozētu ekonomikas tendences Latvijā aptuveni pēc sešiem mēnešiem. Akciju tirgus kāpums gan negarantē ekonomikas uzplaukumu, bet 75% gadījumu tā virzība sakrīt ar IKP izmaiņu virzienu pēc diviem ceturkšņiem.

Pētījuma autors, Parex Asset Management vecākais analītiķis Jānis Praņēvičs uzsver, ka biržas indeksam ir augsta vērtība ekonomikas noskaņojuma prognozēšanā, jo tas ir balstīts ne tikai uz viedokli, bet daudzu profesionālu investoru rīcību, veicot ieguldījumus uzņēmumu akcijās. Atšķirībā no tirgus noskaņojuma aptaujām investori akciju tirgū pieņem finansiālus lēmumus, uzņemas risku un balso ar reālu naudu. Ņemot vērā, ka akciju tirgus tiešā veidā visvairāk atalgo tos, kuri vislabāk un visātrāk spēj prognozēt ekonomikas noskaņojumu un prognozēt uzņēmumu finanšu rezultātus, investori, ieguldot un riskējot ar savu naudu, pievērš milzīgu uzmanību vismazākajām pazīmēm, kas liecina par uzņēmumu attīstību. Tādēļ ekonomikas nākotnes notikumi un tendences biržā lielākoties tiek pamanītas to sākumstadijā un iecenotas akciju iegādes vai pārdošanas cenā jau kādu laiku pirms oficiālu datu paziņošanas.

***

VIEDOKĻI

Jānis Praņēvičs, Parex Asset Management vecākais analītiķis:

– Pētījums liecina, ka, biržas indeksam pieaugot, var sagaidīt ekonomikas augšupeju aptuveni pēc sešiem mēnešiem, savukārt, biržas indeksam krītot, samērā droši var apgalvot, ka sezonāli izlīdzinātais IKP aptuveni pēc diviem ceturkšņiem samazināsies.

Pagājušā gada otrajā un trešajā ceturksnī biržas indekss kāpa, savukārt ceturtajā ceturksnī bija neliels paklupiens uz leju. Tas nozīmē, ka šā gada pirmajā un otrajā ceturksnī Latvijas ekonomika varētu stabilizēties, iespējams, pat sagaidāma neliela augšupeja. Tomēr maldīgi būtu cerēt, ka notiks strauja izaugsme. Biržas indekss, protams, ir tikai viens no ekonomikas attīstības indikatoriem.

Parex indekss, kas arī ir apsteidzošais ekonomikas indikators, savu zemāko punktu sasniedza pagājušā gada otrajā ceturksnī. Biržas indekss ļoti līdzīgi savu zemāko punktu sasniedza pagājušā gada pirmajā ceturksnī. Tātad abi indikatori, gan Parex indekss, gan biržas indekss, liecina, ka tirgus dalībnieki sagaida, ka Latvijas ekonomika tuvākajā laikā stabilizēsies.

Daiga Auziņa-Melalksne, biržas NASDAQ OMX Riga valdes priekšsēdētāja:

– Kvalitatīvs biržas indekss ir svarīgs indikators starptautiskajiem investoriem, pieņemot lēmumu par investīcijām kādā tirgū, tāpēc ir būtiski Latvijā tālāk attīstīt kapitāla tirgu un indeksu, palielināt indeksā iekļauto un biržā kotēto uzņēmumu skaitu ar pārstāvjiem arī no telekomunikāciju, transporta, enerģētikas un citiem sektoriem. Šiem uzņēmumiem arī ir nepieciešamas investīcijas, un kotācija biržā uzņēmumiem pavērs iespēju piesaistīt finanšu investorus. Ir likumsakarīgi, ka biržas indekss ir pirmais, kas ļauj gūt ieskatu ekonomikas tendencēs, jo biržā kotēto uzņēmumu caurskatāmība ir augstā līmenī – tie nekavējoties informē investorus un medijus par katru nozīmīgu notikumu, ik ceturksni publisko savus finanšu pārskatus latviešu un angļu valodā. Attīstītam kapitāla tirgum ir augsts potenciāls ārvalstu investīciju piesaistē un sabalansētas ekonomikas attīstībā, un valstij savu iespēju robežās nepieciešams to attīstīt.

Ekonomika

Banka "Citadele" pirmdien, 7.oktobrī, sāks augstākās prioritātes nenodrošināto obligāciju pirmā laidiena publisko piedāvājumu 10 līdz 35 miljonu eiro apmērā, teikts bankas paziņojumā biržai "Nasdaq Riga".

Svarīgākais