Otrdiena, 16.aprīlis

redeem Alfs, Bernadeta, Mintauts

arrow_right_alt Ekonomika \ Latvijā

Pēc būtības atbalsta PVN samazināšanu viesnīcām

Pievienotās vērtības nodokļa (PVN) samazināšanai tūrisma jomai ir plašāks politisks atbalsts, un šādas izmaiņas, visticamāk, tiks virzītas, par spīti finanšu ministra Einara Repšes (JL) iebildumiem, ka tas ir pretrunā ar apņemšanos pret starptautiskajiem aizdevējiem.

To Neatkarīgajai neoficiāli ir apgalvojuši premjera partijas pārstāvji.

Par spīti partiju asajai retorikai, nav tā, kā izskatījās pirmdien pēc koalīcijas sadarbības sēdes. Politisks atbalsts PVN likmes pazemināšanai viesnīcu biznesam no 21 uz 10% ir daudz plašāks nekā tikai Tautas partijā un opozīcijā esošajās LPP/LC un Saskaņas centrā. Arī premjera pārstāvētais Jaunais laiks vienmēr ir paudis tam atbalstu, kā to pirmdien atgādināja partijas līdere Solvita Āboltiņa. "Tūrisms ir eksportspējīga prece tādā valstī kā Latvija, bet kā valsts, kas mēģina iziet no krīzes, mēs nevaram aizmirst mūsu saistības ar aizdevējiem," skaidroja politiķe. TP gan pirmdien solījās negaidīt un ar opozīcijas balsīm censties panākt, ka grozījumus virza jau šonedēļ, apejot Saeimas Budžeta un finanšu komisijas vadību, kura ir JL rokās. S. Āboltiņa brīdināja, ka šāda rīcība tiks skatīta kā koalīcijas līguma pārkāpums.

TP Saeimas frakcijas vadītāja Vineta Muižniece JL vilcināšanos virzīt tālāk jau trīs nedēļas Saeimas Budžeta un finanšu komisijā iestrēgušos grozījumus likumā par PVN pirmdien vērtēja kā "absolūti šokējošu attieksmi". Deguna priekšā jau esot pavasaris, un tūrisma nozares uzņēmējiem jābūt skaidrībai par nodokļu politiku. "Tūrisma sezona Latvijā ir ļoti īsa, mēs nevaram gaidīt līdz Jāņiem, kad no ziemas miega pamodīsies Jaunais laiks," teica politiķe, kura emocionāli uz brīdi pameta koalīcijas apspriežu zāli, lai paustu TP viedokli žurnālistiem. S. Āboltiņa pēc tam asā manierē ironizēja par "mēness fāzēm, kas, iespējams, ietekmējušas TP kolēģu pārsteidzīgos secinājumus". "Ir marts un pilnmēness," teica JL līdere.

S. Āboltiņa pēc tam skaidroja, ka lēmums par jautājuma tālāku virzīšanu pirmdien atlikts, jo Latvijā no vizītes Vankūverā vēl nav atgriezies premjers Valdis Dombrovskis (JL). Kā norādīja JL līdere, svarīgi, lai premjers ir klāt jautājumos, kas skar valsts starptautiskās saistības. "Mēs nevaram bez premjera pieņemt lēmumu, par ko pēc tam viņam būs jāskaidrojas ar Starptautisko valūtas fondu," teica S. Āboltiņa.

Pirmdien koalīcijā E. Repše iepazīstināja ar FM aplēsēm, ka PVN samazināšana viesnīcām budžetam radītu 8 miljonu zaudējumus, bet, pateicoties iedzīvotāju ienākuma nodokļa ieņēmumiem no darbinieku skaita pieauguma nozarē, budžets iegūtu par 0,1 miljonu latu vairāk. Vēl 0,3 miljonus latu, pēc FM aplēsēm, budžetam dotu valsts obligāto sociālo iemaksu palielinājums, tātad kopumā, ņemot vērā iespējamos plusus, PVN likmes pazemināšana viesnīcu biznesam budžetā radītu aptuveni 7,1 miljona zaudējumus. S. Āboltiņa šos aprēķinus raksturoja kā "pareizus", bet vēl esot jāsagaida Ekonomikas ministrijas atzinums.