Finanšu ministrija atbalstījusi TEC-2 rekonstrukcijas projektu

Finanšu ministrija (FM) ir atbalstījusi AS "Latvenergo" plānotos iepirkumus, kas saistīti ar ražotnes TEC-2 rekonstrukcijas otro kārtu, aģentūru LETA informēja FM Komunikācijas nodaļas vadītāja Baiba Melnace.

FM pozitīvais atzinums TEC-2 rekonstrukcijas otrās kārtas projektam sniegts, balstoties uz "Latvenergo" iesniegto projekta ekonomisko pamatojumu, kā arī Valsts kases atzinumu, kurā norādīts, ka nav pamata uzskatīt, ka ar projektu saistīto iepirkumu veikšana radīs apdraudējumu uzņēmuma nākotnes maksātspējai.

"Aktīvas darbības rezultātā" esot izdevies būtiski samazināt "Latvenergo" izdevumu daļu TEC-2 rekonstrukcijas projektā - par 20 miljoniem eiro (14 miljoniem latu). Turklāt būtiski, ka Latvijas pašreizējā ekonomiskajā situācijā šis ir lielākais un nozīmīgākais investīciju projekts, kas automātiski nodrošina milzīgas investīcijas ekonomikā un vismaz 500 jaunas darbavietas celtniecības nozarē strādājošajiem Latvijas speciālistiem.

FM uzsver vēl vairākus pozitīvus šī projekta aspektus - TEC2 rekonstrukcijas projekts garantēšot Latvijas pašnodrošinājumu ar elektroenerģiju, kā arī projekta īstenošanas rezultātā netikšot palielināts dabasgāzes patēriņš un projekta īstenošana būtiski paaugstināšot "Latvenergo" starptautisko konkurētspēju. Turklāt plānotās TEC-2 rekonstrukcijas projekta izmaksas, rēķinot uz 1 KW, esot par 15% mazākas nekā līdzīgam projektam, kas pašlaik tiek īstenots Lietuvā.

Kā ziņots, Ekonomikas ministrija (EM) šonedēļ piekrita "Latvenergo" valdes priekšlikumam slēgt līgumus TEC-2 rekonstrukcijas otrās kārtas projekta īstenošanai, jo pēdējo nedēļu laikā sarunās starp ministrijas, "Latvenergo" vadības un projekta īstenotāju pārstāvjiem izdevies panākt ievērojamu projekta izmaksu samazinājumu - par aptuveni 20 miljoniem eiro (aptuveni 14 miljoni latu).

EM norāda, ka projekta īstenošana nozīmē aptuveni 360 miljonu eiro (aptuveni 253 miljoni latu) investīcijas Latvijas tautsaimniecībā, kā arī vismaz 500 jaunas darba vietas augsti kvalificētiem Latvijas speciālistiem.

Kā ziņots, TEC-2 rekonstrukcijas pabeigšanas jeb otra aizvietojošā energobloka būvniecības pretendentu atlasei 2008.gadā tika sākta sarunu procedūra. No diviem saņemtajiem piedāvājumiem jau pirms gada izraudzīts lētākais. Turcijas kompānija "Gama" 400 megavatu energobloku piedāvāja uzbūvēt par 350 miljoniem eiro (245 miljoniem latu).

EM norāda, ka projekta īstenošanas izmaksas plānotas par 15% mazākas nekā līdzīga projekta izmaksas, kas pašlaik tiek īstenots Lietuvas pilsētā Elektrēnos.

Energobloka izbūves līguma projekts paredz, ka uzņēmējam būs jāizbūvē ražotnes TEC-2 no apbūves brīvajā teritorijā jauns gāzes turbīnas kombinētā cikla energobloks.

Pēc parametriem otro energobloku ir paredzēts celt līdzīgu pirmajam, kas tika nodots ekspluatācijā 2009.gada 6.maijā.

Rīgas TEC-2 otrā energobloka uzstādītā elektriskā jauda būs 427 MW, bet siltuma jauda 270 MW.

Svarīgākais