Mazumtirdzniecības apgrozījums janvārī palielinājies par 4%

Šā gada janvārī, salīdzinot ar pagājušā gada decembri, pēc sezonāli izlīdzinātiem datiem salīdzināmās cenās, mazumtirdzniecības uzņēmumu kopējais apgrozījums palielinājies par 4%, liecina Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) dati.

Pārtikas preču mazumtirdzniecības uzņēmumu apgrozījums pieaudzis par 1,7%, savukārt nepārtikas preču mazumtirdzniecības uzņēmumos janvārī pieaugums sasniedzis 5,3%.

Savukārt janvārī, salīdzinot ar 2009.gada janvāri, pēc darba dienu skaita izlīdzinātiem datiem salīdzināmās cenās, kopējais mazumtirdzniecības apgrozījums krities par 16%.

Lielāks apjoma samazinājums janvārī gada griezumā bija pārtikas preču grupā - par 16,2%. Nepārtikas preču tirdzniecības uzņēmumos tas sarucis par 15,9%.

CSP dati liecina, ka kopš 2008.gada maija mēneša mazumtirdzniecības uzņēmumu apgrozījuma indekss salīdzināmajās cenās pakāpeniski samazinājās - no 132,5 punktiem 2008.gada maijā līdz 84,1 punktam 2009.gada decembrī. Šajā laika periodā indekss nedaudz pieauga tikai 2008.gada jūlijā un 2009.gada maijā. Pārējos mēnešos indekss samazinājās. Šā gada janvāris ir pirmais mēnesis, kad indekss ir piedzīvojis vērā ņemamu pieaugumu - par 3,3 punktiem, sasniedzot 87,4 punktus.

"Nozare.lv" aptaujātie eksperti prognozēja, ka mazumtirdzniecības apgrozījuma kritums būs turpinājies arī janvārī un pagaidām nav iemeslu gaidīt pieaugumu tuvākajos mēnešos.

Piemēram, "Hipo fondi" analītiķis Aleksejs Marčenko izteica prognozi, ka janvārī salīdzinājumā ar 2009.gada decembri mazumtirdzniecībā būs 2%-3% kritums.

AS "SEB banka" makroekonomikas eksperts Dainis Gašpuitis prognozēja, ka janvārī kritums gada laikā būs mazinājies un varētu būt amplitūdā no 16% līdz 19%. Līdzīgu prognozi izteica arī "DnB Nord bankas" ekonomikas eksperts Pēteris Strautiņš, kurš prognozēja apgrozījuma kritumu gada laikā par aptuveni 20%.

Kā ziņots, mazumtirdzniecības apgrozījums pērn kopumā salīdzināmās cenās samazinājies par 28%, tostarp pārtikas preču tirdzniecības uzņēmumos - par 20,6%, bet nepārtikas - par 31,5%, liecina Centrālās statistikas pārvaldes dati.

Savukārt decembrī, salīdzinot ar novembri, mazumtirdzniecības uzņēmumu kopējais apgrozījums samazinājās par 1,9%. Pārtikas preču mazumtirdzniecības uzņēmumu apgrozījums sarucis par 1,4%. Nepārtikas preču mazumtirdzniecības uzņēmumos decembrī kritums bijis nedaudz lielāks - par 2,1%.

Ekonomika

No 4.novembra līdz 4.decembrim lauksaimnieki, kooperatīvi un zinātniskās institūcijas varēs pieteikties 79,748 miljonu eiro atbalstam vairākos pasākumos saimniecību vai uzņēmumu izaugsmes veicināšanai, energoefektivitātes palielināšanai, biodrošības pasākumu ieviešanai un citām aktivitātēm, liecina Lauku atbalsta dienesta (LAD) publiskotā informācija.

Svarīgākais