EM grib grozīt Konkurences likumu

© F64

2.lapa

Konkurences tiesību pārkāpumi, jo īpaši aizliegtās vienošanās, ir uzskatāmi par vieniem no smagākajiem administratīvo tiesību pārkāpumiem. Sekas, kas rodas, pārkāpjot konkurences tiesības, ir mākslīga cenu palielināšana attiecīgajai precei vai pakalpojumam, uzsver EM.

Šobrīd jebkura persona - gan patērētāji, gan tirgus dalībnieki, kas cietuši zaudējumus konkurences tiesību pārkāpuma rezultātā, - ir tiesīga prasīt no pārkāpējiem šo zaudējumu atlīdzināšanu. EM skaidro, ka šobrīd Latvijā nepastāv tiesiskais regulējums, kas nodrošinātu efektīvu, vienkāršu un skaidri saprotamu procedūru, lai ikviena persona varētu prasīt atlīdzinājumu par nodarīto kaitējumu, turklāt cietušo personu iespējas saņemt pierādījumus par konkrēto zaudējumu nodarīšanu, kas, piemēram, atrodas pie trešajām personām, ir ļoti apgrūtinātas.

Lai paaugstinātu personu, kuras cietušas no konkurences tiesību pārkāpuma, tiesību aizsardzību, ar grozījumiem tiks pārņemtas direktīvas prasības, attiecīgi pilnveidojot Konkurences likuma regulējumu. Pilnīgai direktīvas pārņemšanai tuvākajā laikā vēl tiks izstrādāti grozījumi Civilprocesa likumā, informē EM.