Tirgotāji alkohola tirdzniecības aizliegumu 1.septembrī vērtē neitrāli

Tirgotāji alkohola tirdzniecības aizliegumu 1.septembrī vērtē neitrāli un aicina cīnīties pret nelegālā alkohola tirgotājiem, liecina biznesa portāla "Nozare.lv" veiktā tirgotāju aptauja.

Tirdzniecības tīkls "Rimi Latvia" Saeimas lēmumu ieviest alkohola tirdzniecības aizliegumu 1.septembrī vērtē neitrāli.

"Arī līdz šim ap 1.septembri esam pastiprinātu uzmanību pievērsuši jauniešu dokumentu pārbaudei, lai personām, kas jaunākas par 18 gadiem, netiktu pārdoti alkoholiskie dzērieni. Aizliegumam būtu jāattiecas gan uz veikaliem, gan uz bāriem un citām vietām, kur iespējams tikt pie alkohola. Vienlaikus jāatceras, ka aizliegums nekad nav efektīvākais veids, kā cīnīties ar kādu problēmu, jo arī šajā situācijā teorētiski iespējams iegādāties alkoholu savlaicīgi vai tikt pie tā nelegālā ceļā," uzsver SIA "Rimi Latvia" mārketinga un sabiedrisko attiecību vadītāja Zane Eniņa.

Viņa uzskata, ka daudz svarīgāk būtu izglītot sabiedrību, īpaši bērnus un jauniešus, par alkohola lietošanas ietekmi, lai pirms 18 gadu sasniegšanas ne tikai 1.septembrī izskaustu vēlmi tikt pie grādīgajiem dzērieniem.

SIA "Maxima Latvija" preses sekretārs Ivars Andiņš cer, ka šis lēmums ir labi domāts solis jauniešu veselības aizsardzībai. "Taču vienlaikus mēs aicinām politiķus pierādīt, ka tas nav tikai lēts pirmsvēlēšanu populisms, un tāpēc aicinām valsts institūcijas šajā dienā īpaši asi vērsties pret nelegālā alkohola tirgoņiem. Citādi šis aizliegums tikai lies ūdeni uz kontrabandistu un "melno" alkohola tirgoņu dzirnām," piebilda Andiņš.

Latvijas Alkohola ražotāju un tirgotāju apvienības (ARTA) biedri uzskata, ka ar šo lēmumu likumdevējs kārtējo reizi apliecina valsts nespēju risināt problēmas ar reāliem lēmumiem, jo ikviens zina, cik viegli mazgadīgie var nopirkt alkoholu jebkurā citā dienā.

"Mēs absolūti nesaskatām ļaunumu tajā, ka 1.septembris tiks noteikts kā diena bez alkohola, jo ar tikpat lielu patosu to var attiecināt uz 8.martu, 1.maiju, 18.novembri un citiem datumiem," norāda ARTA pārstāvji.

Kā ziņots, šodien Saeima galīgajā lasījumā atbalstīja grozījumus Alkoholisko dzērienu aprites likumā, kas liegs tirgot alkoholu Zinību dienā, 1.septembrī.

Saeima šodien pretēji komisijas lēmumam tomēr vienojās neizslēgt no likuma pantu, kuru iepriekš tā bija atbalstījusi 2.lasījumā, kas paredzēja aizliegt 1.septembrī tirgot alkoholiskos dzērienus veikalos, kafejnīcās un restorānos.

Par šī panta izslēgšanu no likuma nobalsoja 37, pret - 31, bet 10 atturējās.

Minētā norma nozīmē, ka alkoholu 1.septembrī nevarēs iegādāties ne tikai veikalos, bet arī kafejnīcās un restorānos.