Kārtējais apvērsums kompānijā Latvijas naftas tranzīts

© nra.lv

Uzņēmumu reģistrs pagājušo piektdien reģistrējis radikālas izmaiņas akciju sabiedrības Latvijas naftas tranzīts (LNT) valdē un padomē.

No troņa gāzti tā saukto Lemberga oponentu četrinieka (miljonāru Oļega Stepanova, Olafa Berķa, Igora Skoka un Genādija Ševcova) pārstāvji, bet pie varas nonākušas Šveices advokāta Rudolfa Meroni uzticamības personas, kā arī trīs LNT mazākuma akcionāru pārstāvji.

Grupējumu metodes

Apvērsums LNT nepārprotami ir sekas nesenajai vadības maiņai a/s Ventbunkers, kur šā gada sākumā varu pilnībā pārņēma t.s. Meroni grupējums (advokāta Raimonda Krastiņa formulējums). Savukārt Meroni grupējuma uzvaras gājienu acīmredzami iepriekš bija izprovocējusi pagājušā gada pēdējās dienās Berķa grupējuma sarīkotā varas pārņemšana Ventbunkerā, izmetot no valdes un padomes visas R. Meroni uzticamības personas. Tāpat jāatgādina jau iepriekš rakstītais, ka vēl nedaudz agrāk – pagājušā gada vasarā – varu Ventbunkerā pārņēma t.s. Stepanova grupējums, izmetot no amatiem O. Berķa uzticamības personas.

Iepriekšminētie notikumi liecina, ka cīņas par ietekmi šajos potenciāli bagātajos Ventspils uzņēmumos nav rimušas kopš 2004. gada beigām, kad oponentu četrinieks pirmoreiz nostājās pret Ventspils mēru Aivaru Lembergu un viņa domubiedriem. Arī tolaik vara Ventbunkerā vairākkārt gāja no vienām rokām otrās, bet varu LNT Lemberga oponenti spēja sagrābt tikai 2007. gada martā, un par šā apvērsuma likumību vēl pat nav beigusies tiesāšanās.

Šobrīd cīņas norit jau pašu oponentu starpā, tomēr varas pārņemšanas metodes ir identiskas iepriekš lietotajām. Metožu pamatā ir mēģinājums ignorēt Šveices advokātu, kurš faktiski pārvalda Ventbunkers kontrolpaketi – 58% šās uzņēmējsabiedrības kapitāla.

Collikoniešu šarms

Apvērsums LNT, kas, kā zināms, ir aptuveni 40% Ventspils naftas akciju īpašniece, norisinājās šādi. Šā gada sākumā R. Meroni sarīkoja Ventbunkers akcionāru pilnsapulci Šveicē, Cīrihes bagātajā priekšpilsētā Collikonā un izmeta no Ventbunkers padomes un valdes visus oponentu četrinieka pārstāvjus, ieceļot šīs uzņēmējsabiedrības pārvaldes institūcijās tikai savējos.

Kārtējo reizi ārvalstu emisāriem uzticamu vietējo kadru trūkums ir licis ķerties pie nedaudz ekstrēmiem līdzekļiem, līdz ar to Ventbunkera vadībā nonāca pat trīs Škutānu ģimenes pārstāvji. Valdē iekļuva tēvs, Salaspilī pazīstamais jurists Voldemārs, kādreizējais Ļeņina vārdā nosauktās padomju saimniecības juriskonsults, bet padomē pārstāvēti abi viņa dēli Daimārs un Valdis. Tādējādi Ventbunkera padomē nonācis arī šova Latvijas princese vadītājs Valdis Škutāns – fakts, kuru daudzveidīgi jau izgaršojusi dzeltenā prese.

Neoficiāli tiek runāts, ka Berķa grupējums, nolīgstot bruņotu apsardzi, sākotnēji nav ielaidis Ventbunkerā R. Meroni ieceltos padomes un valdes locekļus. Tomēr tas neesot traucējis R. Meroni komandai pārņemt Ventbunkers banku kontus un izplatīt savu ietekmi arī Ventbunkers meitas kompānijās. Proti, februāra sākumā no Ventrans Rīga padzīta O. Stepanova uzticamības persona Aleksejs Ovods. Tagad pilnībā nomainīta arī vadība LNT.

Mērķis – Ventspils nafta

Uzņēmumu reģistra dati liecina, ka šā gada 15. februārī Collikonā sarīkota LNT akcionāru pilnsapulce, kurā atlaista iepriekšējā šīs uzņēmējsabiedrības padome un iecelta jauna. Klātesošie akcionāri par visiem jautājumiem balsojuši vienbalsīgi, pilnsapulcē pārstāvēti 99,4% kapitāla.

No LNT padomes atlaisti pazīstamais oponentu advokāts un tulks–speciālists Mārtiņš Kvēps, O. Berķa uzticamības persona Ivars Pāže, kā arī O. Stepanova uzticamības personas Vladislavs Šafranskis un Gatis Grāvītis.

Vietā uz trīs gadu termiņu iecelti Ventbunkers (51%) un Ventrans Rīga (11,5%) pārstāvji R. Meroni, D. Škutāns un Alvis Hāze, kā arī divi mazākuma akcionāru pārstāvji. Tā Skonto naftu (16% kapitāla) turpmāk pārstāvēs Ivars Bērziņš, bet Jaunzēlandes kompāniju Global Oil Services (17,2%) – advokāts Jānis Zelmenis. Jaunā LNT padome atlaidusi arī iepriekšējo valdi (A. Ovodu, Ivaru Landmani un Sergeju Iļjašenko) un iecēlusi jaunu valdi – Mihailu Dementjevu un Jāni Hāzi, kā arī Global Oil Services deleģēto Valdi Strautu.

Diezgan droši var prognozēt, ka Meroni grupējums pie sasniegtā neapstāsies un lūgs sasaukt Ventspils naftas akcionāru pilnsapulci, lai nomainītu arī šīs uzņēmējsabiedrības padomi, jo LNT nav citu vērtīgu aktīvu kā vien iepriekšminētie 40% Ventspils naftas akciju. Kā zināms, šā gada sākumā Ventspils naftas padomē tika ievēlēti seši Vitol Group pārstāvji un pieci Stepanova grupējuma pārstāvji – pats Oļegs Stepanovs, kā arī Valērijs Godunovs, A. Ovods, G. Grāvītis un M. Kvēps. Ventspils naftas valde gan netika mainīta.

Šosestdien paredzēta arī vēl viena Ventbunkers akcionāru pilnsapulce.

Svarīgākais