EM piekrīt TEC-2 rekonstrukcijai; izmaksas samazina par 14 miljoniem latu

Ekonomikas ministrija (EM) šodien piekritusi AS "Latvenergo" valdes priekšlikumam slēgt līgumus TEC-2 rekonstrukcijas otrās kārtas projekta īstenošanai, jo pēdējo nedēļu laikā sarunās starp ministrijas, "Latvenergo" vadības un projekta īstenotāju pārstāvjiem izdevies panākt ievērojamu projekta izmaksu samazinājumu - par aptuveni 20 miljoniem eiro (aptuveni 14 miljoni latu), biznesa portālu "Nozare.lv" informēja EM sabiedrisko attiecību daļā.

EM norāda, ka projekta īstenošana nozīmē aptuveni 360 miljonu eiro (aptuveni 253 miljoni latu) investīcijas Latvijas tautsaimniecībā, kā arī vismaz 500 jaunas darbavietas augsti kvalificētiem Latvijas speciālistiem.

Kā ziņots, TEC-2 rekonstrukcijas pabeigšanas jeb otra aizvietojošā energobloka būvniecības pretendentu atlasei 2008.gadā tika sākta sarunu procedūra. No diviem saņemtajiem piedāvājumiem jau pirms gada izraudzīts lētākais. Turcijas kompānija "Gama" 400 megavatu energobloku piedāvāja uzbūvēt par 350 miljoniem eiro (245 miljoniem latu).

EM norāda, ka projekta īstenošanas izmaksas plānotas par 15% mazākas nekā līdzīga projekta izmaksas, kas pašlaik tiek īstenots Lietuvas pilsētā Elektrēnos.

Lai "Latvenergo" varētu turpināt darbu pie projekta īstenošanas un noslēgt nepieciešamos līgumus, vēl nepieciešams saņemt arī Finanšu ministrijas akceptu.

Kā ziņots, Ekonomikas ministrs Artis Kampars (JL) iepriekš pauda uzskata, ka Rīgas otrās termoelektrostacijas (TEC-2) rekonstrukcijas projekts ir nesamērīgi dārgs, tāpēc projekta izmaksas atkārtoti jāizvērtē.

Viņš arī norādīja, ka TEC-2 stacija ir vajadzīga, taču svarīga ir arī procedūra, kādā rekonstrukcijas projekts tiek īstenots.

Lai arī neviens pretendents sūdzības par sarunu procedūras rezultātiem nav sniedzis, no drošiem avotiem zināms, ka konkursā zaudējusī otra dalībniece - Spānijas kompānija "Iberdrola" - tagad saka, ka TEC-2 energobloku varot uzbūvēt par 30 miljoniem eiro (21 miljonu latu) lētāk, iepriekš informēja telekompānijas LNT raidījums "Top 10".

Svarīgākais