Publisko Latvijas vēstuli Starptautiskajam Valūtas fondam [papildināts]

© Rūta Kalmuka, f64

Finanšu ministrija šodien publicējusi Latvijas valdība nodomu vēstuli Starptautiskajam Valūtas fondam (SVF), kas tika parakstīta šā gada 27. jūlijā.

Ar vēstules tekstu var iepazīties Finanšu ministrijas interneta mājaslapā.

Jau ziņots, ka jūlija nogalē koalīciju veidojošās partijas parakstīja Latvijas valdības un Starptautiskā Valūtas fonda (SVF) nodomu vēstuli, kas nepieciešama, lai Latvija varētu saņemt SVF aizdevumu. Vēstules teksts tobrīd bija slepens.

No 2010. gada valdība atcels speciālo ienākuma nodokļa režīmu pašnodarbinātajiem un piemērosim pašnodarbināto ienākumam vispārējo iedzīvotāju ienākuma nodokli. Tas palīdzēs uzlabot nodokļu iekasēšanu.

Vēstulē teikts, ka valdība apņemas izstrādāt visaptverošu reformu, paredzot atvieglojumus atkarībā no iedzīvotāju maksātspējas, nekustamā īpašuma nodokļa bāzes paplašināšanai, ietverot visas dzīvojamās ēkas, pamatojoties uz pārskatītajām kadastrālajām vērtībām.

2010. gadā Latvija neindeksēs pensijas, gaidot pensiju reformu. Tāpat valdība apņemas, pārskatīt Nacionālās bibliotēkas projekta līguma nosacījumus, optimizēt vēstniecību tīklu, samazināt aizsardzības budžetu no 1,4% līdz 1% no IKP, samazināt sociālos pabalstus, samazināt ceļu uzturēšanas izdevumus.

Ja ar šiem un citiem pasākumiem valdībai neizdosies ietaupīt 2,5% no IKP, tad plānoti vēl vairāki pasākumi: No 2010. gada 1. janvāra paaugstināt PVN pamatlikmi no 21% līdz 23%; padarīt iedzīvotāju ienākuma nodokļa sistēmu progresīvāku, palielinot vidējo efektīvo nodokļa likmi līdz apmēram 25% tiem iedzīvotājiem, kuru ienākumi mēnesī pārsniedz 500 latus, pakāpeniski palielinot robežlikmi (ieguvums ½% no IKP); kā arī veikt papildu izdevumu samazinājumu par 1½% no IKP budžeta procesa laikā, tajā skaitā, veicot būtiskas reformas ministriju budžeta bāzēs.

Rīt Finanšu ministrija izskatīšanai valdības sēdē virzīs grozījumus Latvijas ekonomikas stabilizācijas un izaugsmes atjaunošanas programmas ieviešanas rīcības plānā. Grozījumi izstrādāti, lai īstenotu Nodomu vēstulē SVF un ar Eiropas Kopienu noslēgtajā Saprašanās memorandā iekļautos fiskālos, finanšu un strukturālo reformu pasākumus, nosakot par plāna izpildi atbildīgās un līdzatbildīgās institūcijas un informācijas sniegšanas termiņus par plāna īstenošanas gaitu.

Ekonomika

Valdība otrdien atbalstīja Finanšu ministrijas (FM) ir sagatavoto Solidaritātes iemaksas likumprojektu, kas noteiks pienākumu Latvijā reģistrētām kredītiestādēm un citu valstu kredītiestāžu filiālēm turpmākos trīs gadus veikt solidaritātes iemaksu.