Internetu telefonā lieto trīsreiz vairāk

Šobrīd aptuveni katrs piektais mobilā telefona lietotājs aktīvi izmanto internetu savā tālruņa aparātā. Gada laikā mobilā interneta patēriņš Latvijas mobilā telefona (LMT) tīklā ir dubultojies, savukārt Tele2 tīklā pieaudzis 4,5 reizes.

Internets mobilajā tālrunī ir pieejams jau sen, un šādu pakalpojumu piedāvā visi trīs mobilo sakaru operatori Latvijā – LMT, Tele 2 un Bite Latvija.

LMT, sākot ar sestdienu – Vankūveras olimpisko spēļu atklāšanas dienu, internetu mobilajā telefonā piedāvā par 3 vai 5 latiem mēnesī, iekļaujot attiecīgi 200 MB vai 2 GB datu apjomu. Tas šobrīd ir izdevīgākais interneta piedāvājums mobilā telefona lietotājiem. "Esam sagatavojuši lielisku piedāvājumu, kas ļaus pārvarēt tā saukto digitālo plaisu, kad pieeja tehnoloģijām nosaka visu iedzīvotāju iespējas iekļauties mūsdienu sabiedrībā. Mobilais tālrunis, kas ir gandrīz ikvienam Latvijas iedzīvotājam, LMT tīklā nodrošina pieeju internetam visā Latvijā. Tagad arī par ļoti pieejamu cenu," uzsvēra LMT prezidents Juris Binde.

LMT internets ir pieejams vairāk nekā 99% Latvijas teritorijas. Kopš dibināšanas kopējie kapitālieguldījumi pārsnieguši 250 miljonus latu. Tas ļāvis izveidot vienu no modernākajiem sakaru tīkliem Eiropā, kas nodrošina augstu pakalpjumu kvalitāti.

Arī Tele2 klienti arvien aktīvāk sāk izmantot internetu savā mobilajā telefonā – pārraidīto datu apjoms Tele2 tīklā gada laikā ir pieaudzis 4,5 reizes. "Mēs prognozējam, ka datu pārraides apjomi turpinās augt, jo arvien vairāk cilvēku novērtē neatkarību un lietošanas ērtības, ko sniedz mobilā interneta izmantošana," Neatkarīgajai atzina Tele2 sabiedrisko attiecību vadītāja Vita Sirica. Latvijas pilsētās visstraujāk datu patēriņš interneta pārlūkošanai ir pieaudzis Liepājā, Daugavpilī, Jelgavā un Jūrmalā. Rīgā datu patēriņš ir pieaudzis vairāk nekā trīs reizes, savukārt Rīgas rajonā – vairāk nekā piecas reizes.

Bite Latvija saviem klientiem piedāvā gan WAP, gan mobilā interneta iespējas, izmantojot mobilo tālruni. "Internetu caur WAP ir iespējams izmantot, lai lasītu ziņas un epastus, lejupielādētu melodijas, attēlus un spēles. Savukārt viedtālruņu īpašniekiem interneta pārlūkošanai un epastu saņemšanai un sūtīšanai mēs piedāvājām mobilo internetu tālrunim vai arī viedtālruņus ar īpašajiem Bite Smart tarifu plāniem, kur ir iekļautas gan sarunu minūtes, gan izmantojamo datu apjoms. Klientu vidū, kas izmanto internetu caur mobilo tālruni, šobrīd vispopulārākais ir tarifu plāns Standard (19,48 lati mēnesī) ar neierobežotu datu pārraides apjomu (pēc

10 GB sasniegšanas tiek samazināts ātrums, bet nav nekādas papildu maksas). Apzinot mūsu klientu nepieciešamības, šobrīd izstrādājam arī jaunus pakalpojuma veidus, kas jau drīzumā tiks piedāvāti klientiem," Neatkarīgajai atzina Bite Latvija sabiedrisko attiecību speciāliste Līga Mūrniece.

***

MAKSA PAR INTERNETU MOBILAJĀ TELEFONĀ

LMT

Maksa mēnesī Ls 3 Ls 5 Ls 10

Ietvertais datu apjoms 200 MB 2GB 10 GB

Tele2

Maksa mēnesī Ls 0,99 Ls 2,99 Ls 4,99 Ls 7,99

Ietvertais datu apjoms 10 MB 50 MB 125 MB 1 GB

Bite Latvija

Maksa mēnesī Ls 3,80 Ls 9,23* Ls 19,48*

Ietvertais datu apjoms 40 MB 1GB 10 GB

* Vodafone Mobile Connect

Avots: LMT, Tele2, Bite Latvija

Ekonomika

ASV datorprogrammatūras uzņēmums "Microsoft" paudis interesi uzsākt sarunas par mākslīgā intelekta ekselences centra izveidi Latvijā, aģentūrai LETA pavēstīja Latvijas Investīciju attīstības aģentūras (LIAA) pārstāvji.